Bryta normer. Nu vill Åva locka fler elever till Teknik och naturvetenskapliga programmen på skolan. På bild: Matilda Johansson (t v) Karolina Rozanska som går på teknikprogrammet idag. Foto: Åva Gymnasium

Så ska skolan locka tjejer till naturprogrammen

Få tjejer söker sig till natur- och teknikprogrammen på Åva gymnasium i Täby. Genom att visa upp en annan bild av utbildningen hoppas skolan nu på att locka fler.

  • Publicerad 16:48, 11 mar 2019

Det har varit svårt för Åva gymnasium att locka tjejer till natur- och teknikprogrammen. Den 12 mars kommer därför skolan ordna en träff för alla tjejer som söker sig till linjerna, både som första, andra och tredje val. Detta för att visa upp en annan sida av programmen.

– Det finns förutfattade meningar och myter om hur linjen är, men de stämmer inte alltid, säger Susanna Walter-Westberg, biträdande rektor på Åva gymnasium.

Idag är cirka tio procent av eleverna på teknikprogrammet tjejer, vilket skolan tycker är för få.

Susanna Walter-Westberg har noterat att fler tjejer väljer bort programmet, av rädsla för att betygen inte räcker till.

– Vi vill att tjejer ska våga söka trots att de inte har toppbetyg, vilket vi ser är vanligare bland killar. Vill vi att de ska förstå att utbildningen kan passa dem trots att de inte har A i alla ämnen, säger hon.

Fler kvinnor på arbetsmarknaden

Hon tror också att en del är oroliga för att de ska bli ensamma tjejer i klassen. Därför har skolan skapat en arbetsgrupp som består av kvinnliga lärare som undervisar på programmen, en kvinnlig studie- och yrkesvägledare samt nuvarande elever som ska träffa tjejerna som söker programmen.

Träffen är en startpunkt på ett långsiktigt arbete som Åva gymnasium nu drar igång med målet att fler kvinnor ska komma in på arbetsmarknaden, som idag domineras av män.

– Jag tror generellt att alla branscher mår bäst av att ha både män och kvinnor, och vi som skola har ett stort samhällsansvar. Det här är ingen "quick fix", men nu startar vi ett arbete för att fler ska söka, säger hon.

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul har laddat i veckor: ”Det är en kul fiskeform” Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.fredag 16/8 15:53

Klart: De blir nästa restaurang i Täbys deli

Nyheter "Jag tror att vi kompletterar varandra bra" Nu får Täby centrums nya matdel tillökning. Den här gången är det dumplings och te som gäller.fredag 16/8 11:44
Stockholm Direkt