På gång. Med ingång från andra sidan på den här byggnaden, på Gårdsfogdevägen i Mariehäll, ska Stockholms stad starta en ny skola. Foto: Ellinor Prawitz

Så ska skolgårdsbristen på Mariehälls nya skola lösas

Undermåliga hyresrätter rivs. På så sätt får staden möjlighet att bygga en ordentlig skolgård åt barnen som ska börja i Mariehälls nya skola.

  • Publicerad 12:58, 9 jan 2018

Rustas upp. Den framtida skolgården ska få sig ett lyft. (Skolbyggnaden är till vänster i bild.) Foto: Ellinor Prawitz

För att lösa den akuta skolbristen i Mariehäll ska en kontorsfastighet göras om till skola. I höst ska 100 förskolelever få ta plats i skolans lokaler. Med åren ska skolan växa till cirka 700 elever från förskoleklass till årskurs sex. Skolan blir temporär men ska stå i åtminstone 10-15 år.

Klart: Här får Mariehäll en ny grundskola

För att få plats med alla elever måste det byggas paviljonger bredvid kontorsfastigheten. Men skolgårdsutrymmet är begränsat och att bygga paviljonger utan att beröva eleverna all skolgård har varit ett dilemma för staden.

Lösningen? Stockholmshem äger ett par intilliggande hyreshus som är undermåliga och måste rivas. I och med rivningen har Stockholmshem gått med på att hyra ut marken i fem år till Sisab, som förvaltar skolfastigheter åt staden. Det skriver tidningen Hem & Hyra.

Det innebär att Sisab kommer kunna bygga skolans paviljonger där hyreshusen står idag.

– Sen knyter man samman området mellan kontorsfastigheten och paviljongerna med skolgård, säger Bo Andersson, grundskolechef för Bromma, som är nöjd med lösningen.

– Stadens starka sida har ju inte varit hur man ska fixa skolmark i Mariehäll, men det här tycker jag de har gjort bra utifrån de förutsättningar som finns, fortsätter han.

Staden vill starta ny skola i Mariehäll – redan nästa höst

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56