Kollektivtrafik. Måndagen den 17 augusti återgår SL till hösttidtabell. För att minska trängsel har sätter man in fler avgångar i rusningstrafik på tvärbanan. Foto: Sacharias Källdén

Så ska SL minska trängseln i höst

Vardagen börjar sakta men säkert komma tillbaka till Stockholm, vilket gör att trycket blir större på kollektivtrafiken. Nu förbereder sig SL genom att fortsätta stärka upp linjer där det ofta uppstår trängsel.

  • Publicerad 10:03, 14 aug 2020

Hemestern börjar lida mot sitt slut och det är snart dags för skolstart. Måndagen den 17 augusti går SL över till hösttidtabell, och trots att de fortsätter att avråda folk från att resa med kollektivtrafiken om det inte är nödvändigt är man beredd på trängsel.

Så ska SL-trängseln minskas inför skolstart

I våras förstärktes busslinjerna 4, 172, 179, 524, 541, 676, 754 och 807 med fler avgångar. Nu ska även linjer som trafikerar större sjukhus förstärkas, och i alla trafikområden finns det bussar som snabbt kan sättas in vid behov.

– Från och med måndag kommer även tvärbanan ha sexminuterstrafik i rusningstid, vilket är det maximala som det systemet klarar av, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

Utbildat fler bussförare

Hon säger att det i övriga trafikslag inte kommer vara någon större skillnad, eftersom man redan förstärkte under vårtidtabellen. Tunnelbanan, pendeltågen och lokalbanor har både tekniska och resursmässiga begränsningar som gör att de helt enkelt inte kan köra oftare än vad som redan görs i rusningstid.

– Vi körde så mycket trafik vi kunde då, den stora skillnaden nu är att vi nu vet var det uppstår trängsel vilket gör att vi kan planera bättre.

Under våren var dock SL tvungen att dra in flera avgångar i kollektivtrafiken till följd av att många medarbetare själva insjuknade i coronaviruset. Under hösten ska man dock vara tillbaka med betydligt bättre personalresurser.

– Under våren har vi fortbildat flera bussförare, så det finns mer personal vilket innebär bättre förutsättningar, säger Elin Lindström.

Nu drar SL in avgångar i kollektivtrafiken

Under våren och sommaren har bussförare även kunnat skylta om bussen som fullsatt om de känner att det börjar bli för mycket trängsel, något som kommer att fortsätta även under hösten.

SL återupptar kontroller vid bussar och lokalbanor

Det här gör man:

Förstärker linjer som trafikerar större sjukhus.

Kundvärdar ska hjälpa resenärer vid större hållplatser och bytespunkter.

Biljettkontrollanter ska säkerställa att folk betalat för sin resa. Man menar att om folk uppfattar att det är "gratis" att resa kan detta bidra till trängsel.

Bussförare kan stänga dörrar och skylta om bussen som fullsatt. Förarna har även en "covid-knapp" som de kan trycka på vid trängsel. Då skickas en signal till trafikledningen som i sin tur kan sätta in ytterligare bussar på linjen.

Fortsätta informera resenärerna om att undvika onödiga resor, samt hålla avstånd.

Visa merVisa mindre