Regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons vill att det införs åldersgräns för att få köpa sprejburkar. Foto: Agnes Stuber/Region Stockholm

Så ska SL stoppa klottret i kollektivtrafiken

Regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons (M) vill se hårdare tag mot de som klottrar.

  • Publicerad 07:01, 27 mar 2019

Förra året ökade klottret inom SL-trafiken rejält och kostade runt 100-120 miljoner kronor där exempelvis ytor som 34 fotbollsplaner sanerades från tunnelbanetågen.

Bedrövligt och på tok för mycket enligt Regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons (M) som kräver tuffare tag mot klottrandet, något han även skrev om i DN Debatt nyligen.

Kostnader för klotter i SL:s spårtrafik skenar

Från SL:s sida kommer det handla om fler väktare, mer antiklottermaterial och fler övervakningskameror. Men man ska även ut i skolorna för att "stoppa nyrekryteringen av klottrare" enligt Tamsons.

– Det har gjorts tidigare. I Södertälje har vi till exempel fått ner angreppen med stenkastning på busstrafiken genom att vi har jobbat nära skolorna, säger han.

– Når vi målgruppen i ett tidigt skede så kan vi bygga förståelse och se snabba, tydliga resultat. Klotter är inget pojkstreck, det är snarare de som är 30 år och uppåt 50 år som sysslar med det. Men kan vi hindra nyrekryteringen av klottrare är det en stor vinst för samhället.

Vill ha åldersgräns på sprejburkar

Men det är inte bara upp till Regionen eller SL att komma åt klottret menar Tamsons. Han kräver även mer insatser från fler inblanda aktörer, bland annat regeringen. Precis som trygghetsborgarrådet i Stockholm, Erik Slottner (KD) vill Tamsons till exempel att SL.s depåer kan bli skyddsobjekt för att försvåra för klottrare och speciella klotteråklagare.

Hundratals nya kameror ska upp i SL-trafiken

Dessutom föreslår han att man utreder att sätta åldersgräns på att få köpa sprejburkar och tillstånd för att få sälja detsamma, à la de nya bestämmelserna för fyrverkerier. Vad en eventuell lämplig åldersgräns skulle vara låter han regeringen komma med förslag kring.

– Jag tycker det är givet det vi vet, sprejburkar är klottrarnas verktyg och används ofta bara för att klottra och förstöra. Kan man strypa och försvåra åtkomsten för framförallt yngre och därmed återväxten är det något regeringen måste öppna för, givet de stora kostnaderna som klottret medför, säger Tamsons.

– Vi måste markera från hela samhället att vi tar i med krafttag kring det här. Från SL:s sida ska vi förstärka våra insatser för att skydda vår gemensamma egendom. Men det kommer inte räcka. Alla måste dra åt samma håll som oss, kommuner, fastighetsägare och ytterst regeringen.