Delvis fylld. Gymnasieeleverna kommer få tåla lite distansundervisning även i höst, meddelar Isabel Smedberg Palmqvist (L), skolborgarråd. Foto: Karin Nilsson/Sofie Axelsson

Så ska SL-trängseln minskas inför skolstart

Eleverna välkomnas tillbaka till klassrummet när gymnasieskolorna öppnar upp igen. Men för att hålla nere trängseln i SL-trafiken uppmanar skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) alla stadens skolor att ha 20 procent av undervisningen på distans.

  • Publicerad 12:17, 11 aug 2020

När gymnasieskolorna drar igång igen efter sommarlovet kommer 80 000 ungdomar i länet behöva ta sig till skolan. Bara i Stockholms stads skolor rör det sig om 22 000 ungdomar. Och många av dem kommer välja kollektivtrafiken.

Risken att coronaviruset får en ökad spridning när allt fler trängs i SL-trafiken är överhängande.

Därför fattade skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) i veckan ett ordförandebeslut som gör det möjligt för stadens 28 gymnasieskolor att bedriva 20 procent av sin undervisning på distans. Det ska ses som en uppmaning även till friskolorna, säger hon.

– Tanken är att vissa ämnen eller vissa dagar alltid hålls på distans. Till exempel att klass 3b alltid pluggar hemifrån på måndagar eller att historia alltid är på distans, säger skolborgarrådet.

Räcker det här för att motverka risken för ökad smittspridning?

– Skolorna måste fortsätta fundera på hur det går att hålla distans i skollokalerna, det vet jag att de jobbar intensivt med.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det trängseln i kollektivtrafiken som är den största risken. Smedberg-Palmqvists plan är att börja på 20 procent, men att snart utvärdera effekten.

– Om det inte fungerar så ska den siffran justeras genast, säger hon.