SOMMAR. Nya Karolinskas förlossningsavdelning är en av sex förlossningsenheter i Stockholms län. Foto: Mostphotos

Så ska Stockholm klara förlossningarna i sommar

Sommaren är vanligtvis en pressad period för Regionens förlossningsmottagningar. Och i år har coronapandemin skapat extra oro för kapaciteten. Men enligt Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, bedöms läget som stabilt.

  • Publicerad 11:38, 8 jul 2020

I juni i år hanterades 2458 födslar på länets sex förlossningsenheter. Det är 19 fler än under samma månad 2019, och motsvarar en ökning med 0,6 procent, enligt Region Stockholms senaste siffror.

Mot bakgrund av pågående pandemi har det funnits en oro för bemanning och förlossningsplatser inför sommaren.

Men enligt Region Stockholm bedöms situationen vara under kontroll.

– Inom regionens förlossningsvård bedömer vi att vi har normalkapacitet i sommar. Det innebär att bemanningen är stabil men att det finns ett antal obesatta pass som ansvariga räknar med att besätta under sommarens gång, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Enligt Elda Sparrelid är trycket konstant högt på förlossningsvården i regionen under sommarmånaderna. Och i år är inget undantag, menar hon, och uppger att de sex förlossningsklinikerna samverkar över gränserna för att stötta och avlasta varandra.

En extra utmaning dock är att lösa semesterfrågan.

– Vi har ett konstant högt tryck eftersom många barn föds under sommarmånaderna. Trots att kapaciteten är god så kan det stundtals vara oerhört intensivt på en förlossningsklinik med många förlossningar på gång samtidigt. Av naturliga orsaker kan det vara svårt att planera för ett jämnt flöde, säger hon.

Hur har covid-19 påverkat sommarens förlossningsvård och kapacitet?

– Ingen direkt påverkan på kapacitet men samtliga kliniker publicerar information på respektive hemsida om vad som gäller för omhändertagande vid covid-19 och aktuell information om medföljande och regler för besökande.

Chefläkarens råd till kvinnor som ska föda i sommar

Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm om vad du ska tänka på om det är dags att åka in:

Ett samtal räcker. Ring till den förlossningsklinik som du har valt. En barnmorska bedömer om det är dags för dig att åka in.

Vald klinik ordnar plats för dig. Om det är fullt på den förlossning som du har valt kontaktar en barnmorska andra närliggande klinker, ordnar en plats för dig och hänvisar dig. Fler än 9 av 10 får föda på vald klinik.

Corona och födande kvinna. Att vara smittad med coronavirus eller utvecklat covid-19 innebär ingen risk vid förlossningen och valet av förlossningsmetod påverkas inte. Det nyfödda barnet får vara hos mamman.

Corona och medföljande partner. I dagsläget får ens friska partner följa med till länets alla förlossningskliniker.

Läs gärna mer på din förlossningskliniks hemsida om omhändertagande vid covid-19 och aktuell information om medföljande och regler för besökande.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre

Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, bedömer att förlossningsvården i Stockholm klarar sommarens födslar. Foto: Anna Molander