Fler vuxna. Medlemmar från klubbens styrelse och sportråd turats om att finnas runt planen under träningarna. ”Föreningen vill försöka lösa det här. Men det är svårt. Vi kan ju inte porta dem”, säger tränaren Melissa Besara, i blå jacka. Foto: Sara Ringström

Leif Magnusson. Foto: Sara Ringström

Melissa Besara. Foto: Sara Ringström

Så ska stöket bort från fotbollsplanen

De senaste veckorna har det varit stökigt kring fotbollsplanerna i Storvreten. En grupp unga killar har förstört spelet genom att cykla på planen och trakassera spelare. Nu turas IFK Tumba fotbolls styrelse om att övervaka träningarna.

  • Publicerad 14:02, 16 jun 2017

– Det har varit något varje träning. Folk står och skriker om någon missar. Mobbing, helt öppet, säger Melissa Besara som tränar flickor 01-03 i IFK Tumba fotboll.

Matcher har fått avbrytas när en grupp unga killar kastat in bollar under spelet. Träningar har förstörts när de klättrat på målen, stulit bollar eller cyklat på planen.

– De har ingen respekt för ledare. De lyssnar inte, men jag har ändå haft kontroll på situationen, tills för två veckor sedan.

Några äldre tjejer körde in en bil och snurrade runt med den på planen medan andra ungdomar hejade på. Sedan dess har medlemmar från klubbens styrelse och sportråd turats om att finnas runt planen under träningarna.

– Föreningen vill försöka lösa det här. Men det är svårt. Eftersom de inte är med i klubben kan inte vi gå fram och säga ”Hej, nu ska jag berätta för dig hur man beter sig mot tjejer”, säger Melissa Besara.

Redo att fånga upp

Hon springer ut på planen för att starta dagens träning. På sidan om går Leif Magnusson från klubbens sportråd, redo att försöka fånga upp de som brukar förstöra träningen.

– Jag har varit tränare här i 13 år och har aldrig sett något liknande. Vi måste försöka nå de här killarna och förklara att det inte är okej.

Genom att försöka få de som stör att börja spela fotboll skulle det bli lättare för klubben att prata med dem om attityder, menar han.

– De flesta är under 15 år, så det är svårt att göra något. Det lilla vi kan göra nu är att finnas här så att tjejerna inte ska behöva avbryta sin träning.

Botkyrka kommun har lovat att stänga grinden till planen så att cyklar och bilar inte kan ta sig in. Men det har ännu inte skett.

– Det behövs inte jättemycket för att göra platsen lite tryggare, säger Leif Magnusson och förklarar:

– Det här är ett område som man behöver satsa mer på politiskt. Vi vet att många är arbetslösa här. Det behövs mötesplatser med ett innehåll för att få hit olika sorters människor.

Robin Glad, biträdande sektionschef för resursenhetens sektion för förebyggande arbete i Botkyrka kommun, menar att fältarna kommer öka sin närvaro i området.

– Vi på socialtjänsten arbetar ju relationsskapande med ungdomar. Vi försöker prata med dem och se varför de hänger där, vad de skulle vilja göra och se om det finns alternativ, säger han.

Föräldrarnas ansvar

Sanna och Caroline sitter vid sidan av planen och ser på när deras barn spelar i klubbens prova på-fotboll. De menar att det är föräldrarnas ansvar att se till att deras barn inte förstör spelet.

LÄS MER: Leo fixar folkfest för att engagera Botkyrkas föräldrar

– Det är egentligen inte klubbens ansvar. Samtidigt kanske det måste börja med att de markerar att de inte är okej, säger Sanna.

Hon bor i närheten och upplever att det ofta är stökigt i området.

– Det skulle behöva röra sig mer folk här. Kanske Lugna gatan som mest är nere i centrum. Det är inte polisen som behövs, utan personer som kan fånga upp de unga och kolla läget, säger Caroline.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.