Garanti. Barn och unga ska få platsgaranti inom sex månader i stadens kulturskola. Foto: Jesper Frisk

Så ska Sundbyberg bli bättre på kultur för unga

Kommunfullmäktige biföll på måndagen stadens nya kulturpolitiska program. Det innebär bland annat att alla barn ska få platsgaranti inom sex månader i stadens kulturskola.

  • Publicerad 16:43, 28 maj 2020

Kultur och idrott handlar om att bygga broar mellan individer och grupper

För att få bättre struktur kring det kommunala kulturlivet har kommunfullmäktige klubbat igenom ett kulturpolitiskt program.

– En ryggrad för kultur i stadens regi och lokal kultur i övrigt. Hur vi följer planen ska märkas i våra prioriteringar. Prioriteringar som många kulturaktörer redan känner till och varit delaktiga i att utforma, säger Johan Storåkers, (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Sedan tidigare har staden ett idrottspolitiskt program, och nu ska alltså ett liknande tas fram för kulturen.

– Kultur och idrott handlar om att bygga broar mellan individer och grupper, säger Johan Storåkers.

Platsgaranti för kulturskolan

Så vad betyder det konkret? Bland annat en platsgaranti där barn och unga ska få möjlighet att delta i kulturskoleverksamhet inom sex månader, efter att de sökt om en plats. Barn i för- och grundskola ska också få ta del av "relevanta och professionella" kulturupplevelser en gång per år.

I kultur- och fritidsnämnden har det varit politisk enighet kring programmet, men M, MP och KD ville se ett tilläggsyrkande om att införa en musik- och förskolepeng. Syftet skulle vara att öka utbudet av musik- och kulturskola i Sundbyberg. Det bifölls dock inte på KF-mötet.

Utgår från nationella mål

Sundbyberg stads mål för kulturprogrammet är kopplat till tre kärnvärden: levande, nytänkande och tillsammans.

Programmet utgår från de nationella kulturpolitiska målen som klubbades av riksdagen 2009.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48

Omfattande sprängningsarbete i Sundbyberg

Nyheter Inställd tågtrafik redan från helgen Det väntar en trasslig sommar för pendlare på linjen Bålsta-Västerhaninge. Från 4 juli till 27 juli rullar inga tåg mellan Sundbyberg och Jakobsberg. Sundbybergsborna får i perioder dessutom stå ut...måndag 29/6 12:13
Stockholm Direkt