Tantolundens populära palmer har använts som klätterträd. Nu blir det plastvarianter med släta stammar istället. Foto: Andreas Enbuske

Så ska Tantos palmer skyddas från klättrande vandaler

De populära palmerna i Tanto har sabbats av klättrande vandaler. Nu blir det plastpalmer med släta svårklättrade stammar istället.

  • Publicerad 22:02, 5 apr 2016

I början av juni gör Söders mest omtalade och exotiska träd comeback. Palmerna kommer att stättas ut vid Tantolundens sandstrand lagom till skolavslutningen.

Men efter två somrar med riktiga palmer som vajat vid badet blir det plastvarianter i år. Anledningen: klättrande vandaler.

– Vi har haft palmer med fjäll som sticker ut på stammarna, men tyvärr klättrade personer upp på de här fjällen och bröt sönder palmbladen. Palmerna var helt förstörda, säger Söders stadsmiljöchef Kenneth Kempendahl.

Redan under playans första sommar användes strandens palmer som klätterträd och bladen fick bytas ut. Och nu har förstörelsen alltså blivit för mycket.

Efter vintern sätts plastträd med helt släta stammar ut i parken.

– Vi får ha konstgjorda palmer nu. Det är tråkigt men det är ofta ett fåtal som håller på och förstör, säger Kenneth Kempendahl.

LÄS MER: Hatälskade palmerna tillbaka i Tantolunden

Palmer i Tanto – för exotiskt för Söder?