Så ska Upplands- Bro formas

– Vi har en fantastisk kommun med härliga människor. Det ska vinna. Och då måste vi göra det tillsammans, säger Camilla Janson (S) kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 09:00, 3 nov 2017

I dag nås vi snabbt av allt som händer genom kanaler på webben. Statistiken visar att brotten minskar i Upplands-Bro kommun, men följer man sociala medier kan man lätt få uppfattningen om att det är tvärtom.

– Jag tycker att det är obehagligt, de märkliga diskussioner som uppstår om att ”inget görs”. Det ökar på otryggheten. Det gör mig ledsen och orolig, all alternativ fakta som cirkulerar runt, säger Camilla Janson.

Faktum är att Upplands-Bro kommun aldrig har satsat så mycket på tryggheten som nu.

– Det har hänt saker, framför allt i Bro. Vi måste ta oron på allvar, och det gör vi. Vi jobbar stenhårt, säger Camilla Janson.

Synlighet är viktigast

Men vad är egentligen kommunens ansvar, vad är polisens – och vad kan man själv göra som kommuninvånare?

Framför allt vill kommunstyrelsen öka polisens närvaro i kommunen, och det ligger på polisens ansvar. Snart ska ett nytt medborgarlöfte skrivas på, och Camilla Janson kommer inte att skriva under om polisen inte möter upp kommunens krav med ökad synlighet.

Förutom det är grundstenen vuxenrepresentation.

– Det finns inget quickfix, synlighet är A och O. Men det är svårt att få i gång vuxenvandringen. Tänk om alla gick ut. Det kan bli kul. Man lär känna varandra, polisen och ungdomarna, säger Camilla Janson.

För att förstärka vuxenrepresentationen har kommunstyrelsen börjat prata om att anställa ett antal så kallade Brobyggare inför 2018. Deras uppgift ska bli att skapa relationer – att bygga broar – ute i kommunen, och de ska bli ytterligare en förstärkning ute på kvällarna.

Angående att sätta in patrullerande ordningsvakter har kommunen blivit avrådda från polisen, eftersom det kan vara mer provocerande än hjälpsamt.

– Men vi ska ändå gå vidare med en ny ansökan eftersom invånarna kräver det, så får vi se.

Det går bra för kommunen

Väktare finns i kommunen sju dagar i veckan, och på vardagarna är Grannstödet en värdefull kraft.

– Kommunen i stort går bra. Vi växer så vi knakar, och har full kontroll över tillväxten vi har. Näringslivet är fantastiskt. Vi har så skickliga tjänstemän, men de blir hotade och bespottade. Jag tycker synd om dem som tror på allt som skrivs. Det är vi vuxna som måste visa vägen och ge de unga schyssta chanser. När det svajar ska vi finnas där och stötta varandra, inte peka finger och döma. Jag brinner för den här kommunen och människorna här. De kriminella som förstör ska inte få vinna, säger Camilla Janson.

Trygghetssamordnare anställd av kommunen

Har anställt en trygghetssamordnare, ska anställa Brobyggare.

Kräver ökad polisnärvaro, ska ansöka om ordningsvakter och titta på frågan om fler kameror.

6 ungdomsstödjare arbetar uppsökande i ungdomsmiljöer med låg vuxennärvaro.

Grannstödet har koll och rapporterar.

Väktare patrullerar alla dagar.

Brandmännen knackar dörr och åker till skolor, och pratar om vad som kan hända när man smäller smällare.

Kommunen försöker hjälpa arbetslösa föräldrar med jobb.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Helgens blåljus: Bråk, misshandel, droger

Vilken rubrik ska vi välja? "Cyklist slog på bil, bilist slog på cyklist". Eller: "Medelålders män slogs; bet i lår och slet sönder kläder". Volvoföraren som fick lämna ifrån sig bilnycklarna får i...söndag 19/8 13:33

”Vi ska inte vara en förort till Stockholm”

Lotta Grahn Elg står överst på Moderaternas valsedel i kommunalvalet. ”Vi ska fortsätta vara en landsbygd kommun men med två centralorter i Bålsta och Skokloster”, säger hon.fredag 17/8 13:18

Senaste numret

Bålstabladet