Så ska utsikten räddas på nya Norr Mälarstrand

Utsikten är helig när nya Norr Mälarstrand planeras. Nu utreds möjligheten att gräva ner en sopstation och ge hamnkontoret glasfasad för att inte skymma sikten.

  • Publicerad 11:31, 3 dec 2015

I samrådet gällande detaljplanen för nya Norr Mälarstrand har bostadsrättsföreningar, förvaltningar, organisationer och enskilda personer tyckt till. Vissa var positiva, andra kritiska. Många av åsikterna har handlat om den fria utblicken mot fjärden.

Har lyssnat på kritiken

Stadsbyggnadskontoret har tagit till sig av de olika rösterna, men har nu lämnat in förslaget till nämnden. Det utdragna projektet med att förnya Norr Mälarstrand har alltså kommit ett steg längre.

– Vi hoppas att nämnden nu ger oss i uppdrag att arbeta fram ett slutligt planförslag. Vi har under samrådet hittat en del saker som man kan titta närmare på när vi arbetar med det förslaget, säger Magnus Bäckström på Stadsbyggnadskontoret.

Gräva ner och glasa in för att inte skymma

Bland annat vill Stadsbyggnadskontoret undersöka möjligheten att gräva ner soprum och kompressorbyggnad, så att sikten mot vattnet inte skyms. Men det kan bli kostsamt.

– Det är klart att det kostar mer att gräva ner dem än att ställa på marken, men vi har inte utrett kostnaderna ännu, säger Magnus Bäckström.

Andra saker som man vill utreda i det slutliga förslaget, om nämnden tillåter det, är cykelparkeringsplats och att ha en glasfasad mot vattnet i hamnkontorshuset. Man vill också göra en arkeologisk utredning av båtlämningar i området.

Inga stora ändringar

I övrigt vill man inte från Stadsbyggnadskontoret göra några radikala ändringar i planen för området. Det planeras för sjömack, ny gästhamn med tillhörande hamnkontor med restaurang och en hållplats för pendelbåtar. Mer om det befintliga förslaget kan du läsa här.

– Jag anser att vi har kommit fram till ett förslag som i helhet är gynnsamt. Vi har gjort en avvägning av olika intressen, säger Magnus Bäckström.

Stadsbyggnadsnämnden beslutar i frågan vid ett sammanträde den 10 december.

LÄS ÄVEN:

Så blir nya heta Norr Mälarstrand - här är de färska skisserna

Fler positiva till nya Norr Mälarstrand

Stadsmuseet sågar "nya" Norr Mälarstrand – "utsikten mot kajen och staden går förlorade"

Kungsholmen tar strid för utsikten vid Norr Mälarstrand – sågar ny restaurang och gästhamn

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.