Samverkan. I Täby och Danderyd finns redan en bil för grannsamverkan. Foto: Lisa Andersson

Så ska Vallentunabor stoppa inbrotten - redan 50 anmälda

Vallentuna kommun vill satsa på en grannsamverkansbil för att råda bot på inbrotten i kommunen. Något som också polisen vill se.

  • Publicerad 16:51, 12 mar 2018

I januari skrev vi om att Vallentuna kommun i ett samarbete med lokalpolisen skulle utbilda hundägare, till en så kallad nos- och spaningspatrull. Det första mötet gick enligt kommunen över förväntan, med cirka 90 hundägare på plats.

LÄS MER: Nu tar polisen hjälp - av hundägare

Nu vill kommunen också satsa på en grannsamverkansbil.

– I samband med att vi hade nos- och spaningspatrullen gick vi ut med en intresseförfrågan från allmänheten om att köra. Det är ungefär 50 stycken som är intresserade, säger Therese Eriksson, trygghets- och folkhälsosamordnare på Vallentuna kommun.

Idén om att komma igång med en grannsamverkansbil har kommit efter en tid med många rapporterade inbrott.

– Inbrotten har ökat otroligt mycket i Vallentuna kommun de sista månaderna och då har vi pratat lite om de åtgärder vi kan göra, säger Therese Eriksson och tillägger:

– Både i Täby och Danderyd finns en sådan här bil, och de tycker att det fungerar jättebra.

Letar finansiärer

Även polisen ser fördelarna med satsningen också i Vallentuna.

– Ja, rent schablonmässigt kan man säga att så fort det görs någon form av grannsamverkansåtgärd så sjunker brottsligheten med ungefär 25 procent, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Vallentuna.

För att finansiera bilen har kommunen försökt få företag som kan tänka sig att sponsra en bil. Försök som däremot inte gett något resultat.

– Ingen har hittills visat intresse. Nu undersöker vi om det inte finns medel att använda en bil som finns i en annan förvaltning, säger Therese Eriksson.

Den 9 april ska införandet av en grannsamverkansbil tas upp i kommunstyrelsen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fortsatt tvist om felslagna golfbollar i Danderyd

Nyheter "Femtontalet golfbollar i veckan" Nu är det åter upp till kommunen att utreda fejden mellan Svenska kraftnät och Golfcenter Danderyd om de felslagna golfbollarna.måndag 18/6 10:23

Hon fixar kärlek på Djursholms slott

Nyheter "Inga barnkalas och inga studentskivor" Vill du gifta dig på Djursholms slott så kan det vara bra att vara ute i god tid. Slottet är ett av Norrorts populäraste platser för giftemål och har fullbokat fram till 2020.fredag 15/6 13:27