Så ska Vallentunas skolor köttbanta

Vallentuna kommun har bestämt sig för att införa en vegetarisk dag på kommunala skolor. Till en början är det ett försök som pågår fram till sportlovet.

  • Publicerad 09:14, 16 jan 2018

Sedan två år tillbaka finns en vegetarisk rätt i skolan varje dag, som alla får ta av. Men den här terminen kommer maten vara helvegetariskt en dag i veckan. Det blir alltså två vegorätter att välja på den dagen.

– Menyn ska stå för livsmedelsverkets rekommendationer när det gäller näring, den ska följa kostpolicy och miljömål. Det gäller att balansera – det viktigaste är att barnen vill komma och äta, säger Charlotte Müntzing, kostchef i kommunen.

Hon säger att det är varierande mellan skolorna vad som går hem.

– Utmaningen är att hitta de rätta rätterna. Vid ett matråd på en skola sa en pojke så gulligt att fyllda paprikor är nog sånt som ni vuxna gillar men vi barn gillar inte det. Han ville verkligen gilla vegetarisk mat.

"Måste anpassa menyn"

Charlotte Müntzing menar att skollunchen också har ett pedagogiskt värde.

– Att lära barnen att göra de hälsosamma valen är också skollunchens uppgift, vad är bra för barnen och miljön?

Men som sagt är det ett försök än så länge.

– Vi provar oss fram. Om du har som mål att vara klimatsmart måste man anpassa menyn. Rött kött slår hårt mot koldioxidutsläppen.

En variant skulle kunna vara att minska köttmängden i maten, säger Charlotte Müntzing.

– I morgon ska vi diskutera hur vi ser på vegetariskt, vi kanske kan använda mindre kött men utan att det blir helt vego, om det är så att barnen hellre vill det.

"Perfekt hur det är nu"

Tobias Holmbäck, vars dotter går i Hjälmstaskolan, hade hellre sett att skolan inte införde den vegetariska dagen.

– Jag tycker att det är perfekt hur det är nu, att de kan välja fem dagar i veckan. De har vegetariskt fem dagar i veckan för den som vill äta grönsaker. Det är väl inte kött fem dagar i veckan för den som inte väljer vegetariskt. Det är väl fisk och kyckling någon dag i veckan.

– Men en dag i veckan kan det ju fungera. Men man kan säkert få till något som smakar okej, bara det inte är något substitut i.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03