Krafttag. Dammsugning av alger är en av metoderna som tjänstemännen vill fortsätta med. Såhär såg det ut när man testade detta i våras. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Så ska Vallentunasjön renas – en gång för alla

Nu ska Vallentunasjön bli ren – en gång för alla. Kommunstyrelsen har röstat för ett lokalt åtgärdsprogram och vill avsätta 15,5 miljoner till en "våtmarkspark".

  • Publicerad 11:52, 1 nov 2019

Under åren har flera försök gjorts för att råda bot på övergödningen i Vallentunasjön, som dels har att göra med att en stor mängd näringsämnen rinner ut i sjön från angränsande vattendrag, dels att det är för mycket alger i sjön.

För att möta miljökravet från Vatteninformation Sverige (VISS) så måste halten fosfor halveras fram till år 2027.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har föreslagit att kommunpolitikerna tar ett samlat grepp om Vallentunasjön, och att man tar fram ett lokalt åtgärdsprogram till nästa år.

– Då kan vi i samverkan med fastighetsägare, Roslagsvatten och lokal tillsynsmyndighet titta på vad vi har för verktygslådor och hur vi kan göra mest nytta för sjön, både när det gäller rening och kostnadseffektivitet, säger samhällsbyggnadschefen Anna Holm som syftar till Ormstaåns utlopp som kommer prioriteras.

Detta sa politikerna i kommunstyrelsen ja till. De är också beredda att gå in med 15,5 miljoner kronor för bygget av en så kallad våtmarkspark, som planeras vid Ormstaån i närheten av Vallentuna centrum.

LÄS ÄVEN: Här dammsugs Vallentunasjön på alger

Kan byggas nästa år

Det är en slags damm som samlar upp dagvatten (t.ex. regn, smältvatten och framträngande grundvatten) och renar det innan det rinner ut i Ormstaån och vidare till Vallentunasjön.

– Då minskar man tillflödet av näringsämnen från naturmark, jordbruksmark, gator och vägar som bidrar till övergödningen, säger Anna Holm.

Om kommunfullmäktige ger grönt ljus den 11 november ska våtmarksparken byggas nästa år.

Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår även att kommunen fortsätter med lågflödesmuddring med en specialanpassad flottdammsugare och reduktionsfiske av vitfisk. Vi har tidigare berättat om försöket med flottdammsugaren, som är en relativt ny teknik och som Täby och Vallentuna testade tillsammans i våras.

– Lågflödesmuddring innebär att man tar det översta skiktet bottensediment och försiktigt suger bort det. Det var väldigt lyckade resultat när vi testade det i våras så det vill vi också gå vidare med, säger Anna Holm.

Detta föreslås finansieras inom ramen för projekt Vallentunasjön där Täby och Vallentuna lagt en miljon i var. Man tänker även söka LOVA-bidrag.

LÄS ÄVEN: Nya planen: Gäddor ska rena Vallentunasjön

Flera personer överklagar Täbys tiggeriförbud

Nyheter "Polisen har viktigare saker att göra" Tiggeriförbudet i Täby kommun trädde i kraft den första januari. Nu har elva personer överklagat förbudet till förvaltningsdomstolen.fredag 17/1 15:55

Bäver fixade länsstyrelsens jobb – "byggde" ny sjö

Nyheter Uppskattas av nya fågelarter i Täby Bävrarna visade vägen för länsstyrelsen och tog saken i egna tänder. Tack vare gnagarna finns det nu en ny sjö inne i Täby prästgårds naturreservat.fredag 17/1 12:03
Stockholm Direkt