Utbildar. Projekt ska ge nyförlösta mammor en bättre eftervård. Foto: Karoline Montero Araya

Så ska vården för nyförlösta mammor bli bättre

För två veckor sedan skrev vi om bristen på eftervård för nyförlösta mammor. Enligt Catharina Zätterström, samordningsbarnmorska för Stockholms läns landsting, pågår ett projekt för att det ska bli bättre.

  • Publicerad 14:35, 2 nov 2018

Brist på uppföljning, svårt att veta vad som är normalt eller inte och förvirring kring var man ska vända sig för råd eller hjälp. Så lät kritiken från nyblivna mammor i vår artikel för två veckor sedan. De vill se en instans som tydligt har hand om vården av kvinnor som nyligen fött barn.

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Enligt Catharina Zätterström, samordningsbarnmorska på mödravårdsenheten inom SLL, pågår just nu ett projekt i Stockholms län för att säkerställa detta på samtliga barnmorskemottagningar.

Startade augusti 2017

Projektet påbörjades i augusti 2017 och bland annat utbildas en ”eftervårdsambassadör” på varje barnmorskemottagning. Mottagningarna erbjuds också utbildningar i hur man bedömer bristningar och bäckenbottenmuskulaturen. En annan del är att få utbildning i hur man håller eftervårdsbesök i grupp.

– När vi startade projektet var problemet att när eftervården togs bort från sjukhusen ersattes det inte med något annat. Målet är att få fler kvinnor att komma på eftervårdsbesök och förbättra innehållet i dem, säger Catharina Zätterström, som är projektledare.

Alla nyförlösta kvinnor ska bli uppringda av samma barnmorska som man hade under graviditeten inom två veckor efter förlossningen. Alla ska också erbjudas minst två efterkontroller där man både tittar på läkning av underliv eller operationsärr samt går igenom bäckenbotten. Återbesöken ska ske inom 16 veckor efter förlossningen.

– Om kvinnan vill ha fler återbesök ska hon kunna få det. Vi har tagit fram en checklista så att barnmorskan vet vart kvinnan ska hänvisas vidare vid behov, säger Catharina Zätterström.

Det är inte obligatoriskt för barnmorskemottagningarna att delta i projektet, men enligt Catharina Zätterström har intresset varit stort.

Har ni kommunicerat ut detta till blivande mammor?

– Nej det kan jag inte säga att vi har gjort. Vi har tagit fram en mall med patientinformation men det är många som tycker att vi inte ska dela ut lappar. Däremot har vi lyft till barnmorskorna att de måste marknadsföra eftervårdsbesöken tydligare.

Enligt Catharina Zätterström kan de redan nu se att fler kvinnor väljer att komma på återbesöken. Men i övrigt är det för tidigt att säga vad projektet har haft för effekt.

– Jag kommer att skicka ut en enkät till samtliga barnmorskor vid projektets slut för att exempelvis se hur många som ringer upp kvinnorna och erbjuder eftervårdsbesök i grupp. Det är klart att det tar tid att implementera det, men vi har fått positiv respons om att barnmorskorna tycker att de har lärt sig mer.

Mer om projektet

Kostar två miljoner kronor och finansieras av SKL-pengar som regeringen avsatt till vård för kvinnor.

Hittills har 320 av 360 barnmorskor i Stockholms län deltagit.

Alla "eftervårdsambassadörer" ska få vidareutbildning en gång i halvåret. Varje år sker en utbildning av nyanställda barnmorskor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Cykelhjälmsfrågan ska utredas av staden

Nyheter S: "Absurt när politiker antyder att hjälm inte är viktigt" En skrivelse i trafiknämnden kräver att stadens förvaltningar och politiker ska ha en enad röst och vara ärliga med riskerna med att inte använda cykelhjälm.torsdag 15/11 13:06

Ekonomisk kris för företaget bakom skandalbygget i Spånga

Nyheter Studentbostäderna blev för dyra Byggföretaget Prime Living, som bygger de hårt kritiserade studentbostäderna i Spånga har stora ekonomiska problem. Idag gick bolaget ut med ett pressmeddelande där man flaggar för att likviditeten...torsdag 15/11 12:24