Utbildar. Projekt ska ge nyförlösta mammor en bättre eftervård. Foto: Karoline Montero Araya

Så ska vården för nyförlösta mammor bli bättre

För två veckor sedan skrev vi om bristen på eftervård för nyförlösta mammor. Enligt Catharina Zätterström, samordningsbarnmorska för Stockholms läns landsting, pågår ett projekt för att det ska bli bättre.

  • Publicerad 14:35, 2 nov 2018

Brist på uppföljning, svårt att veta vad som är normalt eller inte och förvirring kring var man ska vända sig för råd eller hjälp. Så lät kritiken från nyblivna mammor i vår artikel för två veckor sedan. De vill se en instans som tydligt har hand om vården av kvinnor som nyligen fött barn.

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Enligt Catharina Zätterström, samordningsbarnmorska på mödravårdsenheten inom SLL, pågår just nu ett projekt i Stockholms län för att säkerställa detta på samtliga barnmorskemottagningar.

Startade augusti 2017

Projektet påbörjades i augusti 2017 och bland annat utbildas en ”eftervårdsambassadör” på varje barnmorskemottagning. Mottagningarna erbjuds också utbildningar i hur man bedömer bristningar och bäckenbottenmuskulaturen. En annan del är att få utbildning i hur man håller eftervårdsbesök i grupp.

– När vi startade projektet var problemet att när eftervården togs bort från sjukhusen ersattes det inte med något annat. Målet är att få fler kvinnor att komma på eftervårdsbesök och förbättra innehållet i dem, säger Catharina Zätterström, som är projektledare.

Alla nyförlösta kvinnor ska bli uppringda av samma barnmorska som man hade under graviditeten inom två veckor efter förlossningen. Alla ska också erbjudas minst två efterkontroller där man både tittar på läkning av underliv eller operationsärr samt går igenom bäckenbotten. Återbesöken ska ske inom 16 veckor efter förlossningen.

– Om kvinnan vill ha fler återbesök ska hon kunna få det. Vi har tagit fram en checklista så att barnmorskan vet vart kvinnan ska hänvisas vidare vid behov, säger Catharina Zätterström.

Det är inte obligatoriskt för barnmorskemottagningarna att delta i projektet, men enligt Catharina Zätterström har intresset varit stort.

Har ni kommunicerat ut detta till blivande mammor?

– Nej det kan jag inte säga att vi har gjort. Vi har tagit fram en mall med patientinformation men det är många som tycker att vi inte ska dela ut lappar. Däremot har vi lyft till barnmorskorna att de måste marknadsföra eftervårdsbesöken tydligare.

Enligt Catharina Zätterström kan de redan nu se att fler kvinnor väljer att komma på återbesöken. Men i övrigt är det för tidigt att säga vad projektet har haft för effekt.

– Jag kommer att skicka ut en enkät till samtliga barnmorskor vid projektets slut för att exempelvis se hur många som ringer upp kvinnorna och erbjuder eftervårdsbesök i grupp. Det är klart att det tar tid att implementera det, men vi har fått positiv respons om att barnmorskorna tycker att de har lärt sig mer.

Mer om projektet

Kostar två miljoner kronor och finansieras av SKL-pengar som regeringen avsatt till vård för kvinnor.

Hittills har 320 av 360 barnmorskor i Stockholms län deltagit.

Alla "eftervårdsambassadörer" ska få vidareutbildning en gång i halvåret. Varje år sker en utbildning av nyanställda barnmorskor.

Person hittad död i södra Stockholm

Nyheter Polis gör dörrknackningar Under onsdagseftemiddagen påträffas en person död i en lägenhet i södra Stockholm. Två personer är gripna.onsdag 17/7 16:06

Arkeologifynd från Söder-utgrävning ställs ut

Nyheter Guidade visningar gör 1600-talsfynden tillgängliga för alla Utgrävningarna vid kvarteret Rosendal går under sensommaren in i en sista fas. I samband med det ska gratis visningar göra de uppåt 400 år gamla fynden tillgängliga för allmänheten.onsdag 17/7 14:17

Vi är Västerort

Stockholm Direkt