Så ska Westerlundska vända trenden

De senaste 20 åren har Westerlundska gymnasiet i Enköping tappat 38 procent av sina elever. Men skolans rektor har en plan för hur trenden ska vändas.

  • Publicerad 11:00, 11 jan 2017

År 1995 hade Westerlundska gymnasiet i Enköping 1781 elever. År 2015 var elevantalet nere på 1107 elever.

Det visar siffror från Skolverket och Statistiska centralbyrån som Nyhetsbyrån Sirén har sammanställt.

En elev som följer trenden och väljer bort Westerlundska är 15-åriga Matilda Toresäter. Just nu går hon i nian på Kunskapsskolan i Enköping.

– Jag ska välja IB-programmet på Kalforska gymnasiet i Västerås, säger hon.

IB står för International Baccalaureate och är ett program där alla lektioner hålls på engelska.

– IB finns inte i Enköping. Bara i Uppsala och Västerås, och jag vill verkligen gå den linjen eftersom jag vill plugga vidare i England efter gymnasiet, säger Matilda Toresäter.

Rektorn på Westerlundska gymnasiet, Kenny Andersson, är medveten om att stora stora städer drar till sig elever från mindre kommuner.

– Så ser det ut på ett nationellt plan, säger han.

Men Kenny Andersson är inte orolig för Westerlundskas framtid.

Han har varit rektor på skolan i ett år och menar att under sin tid på posten har elevantalet ökat med ett par hundra.

– Det är många elever som är Enköping trogna. Just nu håller vi på att hitta ytor för fyra nya klassrum som ska vara klara till hösten, säger rektorn.

För att få Enköpingseleverna att välja Westerlundska och stanna i Enköping, tror Kenny Andersson att skolans rykte är viktigt.

– Att ha bra lärare är det allra viktigaste. I oktober genomförde vi elevenkäter där alla elever fick ge omdömen på sina lärare. Svaren visar att vi har just bra lärare, säger han.

Rebecka Rådkvist går också i nian på Kunskapsskolan i Enköping. Hon tänker välja naturlinjen på Westerlundska.

Hon väljer att läsa gymnasiet på hemmaplan av tidsmässiga skäl.

– Jag har så många aktiviteter, sjunger och är seglingsledare. Jag har inte tid att pendla till någon annan stad, säger Rebecka Rådkvist.

Men samtidigt tror hon att skolan i Enköping håller lägre kvalité än i många andra större städer.

– Det görs inte jättestora satsningar på skolan här. Och det finns rapporter på att Enköping ligger under genomsnittet resultatmässigt, säger niondeklassaren.

Egentligen skulle hon vilja läsa samhäll på gymnasiet, men tänker ändå välja natur.

– Jag har hört att folk inte är så studiemotiverade på samhällslinjen på Westerlundska. Jag väljer natur för att omge mig med motiverade människor, säger Rebecka Rådkvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33