Krigskyrkogård. I krig och kris ska fritidsfältet vid Råcksta begravningsplats snabbt kunna förvandlas till krigsgravfält. Göran Höglund på Kyrkogårdsförvaltningen är den som skulle se över arbetet. Foto: Mikael Andersson

Så skulle Västerort rusta för kris

Det är en solig vårdag på Grimstafältet. Fåglar kvittrar, en hund jagar en pinne och lite längre bort står en liten flicka och flyger drake. I den här stunden är det svårt att tro att hon står mitt på den tänkta slutvilan för över 20 000 stockholmare.

  • Publicerad 15:07, 3 maj 2019

Klockan 06.42 söndagen den 23 april 1961 ljuder krigslarm över västra Stockholm. Några minuter senare ljuder larmtyfonerna, på gatorna åker högtalarbilar och hemma hos en kvarts miljon stockholmare ringer telefonerna. Det är startskottet för en av de största utrymningsövningarna i världen.

När stora delar av Västerort byggs är det mot en fond av ett stundande kallt krig. Ute i Europa och världen förbereder sig större länder för väpnad konflikt och Sverige är inget undantag. Att det värsta skulle hända, att Sverige skulle anfallas av främmande makt med otaliga civila offer som följd, var inte otänkbart.

Ett av hoten det planeras för är ett massivt flygbombardemang, så när de nya stadsdelarna Hässelby och Vällingby växer fram på 50-talet byggs det otaliga skyddsrum i området. De byggs i lägenhetshusens källare, men det byggs också större, offentliga skyddsrum. Till och med Vällingbys tunnelbanestation får 1958 ett skyddsrum. Trots det kommer inte alla Västerortsbor att få plats.

Därför vill dåvarande Civilförsvarsstyrelsen testa de boendes evakueringsförmåga med en övning som i pressen kommer att kallas "Operation Stockholm".

Utrymda. Två Hässelbyfamiljer har tagit sig med buss till en mottagningsstation i närheten av Upplands Väsby. På bild syns bland annat familjen Henriksson. Foto: Valdemar Henriksson/Stockholms läns museum

Polis. En motorcykelpolis visar bilförare vägen mot uppsamlingsplats under Operation Stockholm. Foto: Stockholms läns museum

Tusentals deltar

225 000 stockholmare ska delta i övningen och planen är att de med bil, buss eller tunnelbana ska utrymmas längs tidigare uppgjorda rutter till förutbestämda orter. Så när larmen ljuder den där söndagen sätts evakueringen igång. Men utfallet blir en besvikelse. Bara 30 000 personer deltar. I Enköpings-Posten kunde man efteråt läsa att:

”[d]en stora utrymningsövningen fick mera en prägel av en enda stor gemensam familjeutflykt än en realistisk utrymning med krigshot i bakgrunden. Inte ett moln vare sig på himlen eller i söndagsfirarnas sinnen.”

Nu var det ju inte skarpt läge, men om det hade varit det? Om tiotusentals stockholmare hastigt dör, var tar alla deras kroppar vägen? För det finns det en plan – Grimstafältet, som är aktuell än idag.

Pragmatisk inställning till tragedi

Nånstans i Sverige sätter sig en person ned bakom ett skrivbord. Hen räknar på hur behovet av personal och maskiner kan se ut vid upprättandet av ett reservgravfält, som skulle kunna fungera som en krigskyrkogård, i Sverige.

I ett gammalt gulnat PM från Kyrkogårdsförvaltningen är upplägget kortfattat sammanställt. För att gräva 10 000 gravar på ett dygn, kommer krävas 36 grävmaskiner, 18 schaktmaskiner och en personal om 1350 man – och så fortsätter det. Döda människor, gravar och maskiner uppradade i prydliga tabeller.

Men så till frågan om var alla dessa människor ska begravas om katastrofen sker i huvudstaden? I en fackområdesbeskrivning från 1983 står att Stockholms kyrkogårdsförvaltning rekogniserat två reservgravfält. Ett vid Skrubba, i Skarpnäcks stadsdelsområde, med plats för 21 000 gravplatser – och ett vid Grimsta i Hässelby-Vällingby, med plats för 22 000 gravplatser.

Ringmärkt. På en karta över västra Stockholm kan man se var krigskyrkogården är tänkt att ligga. Foto: Stadsarkivet

Reserverat. Grimstafältet är idag mer känt som naturreservat än reservgravfält. Foto: Mikael Andersson

Gamla beredskapsplaner

Göran Höglund är chef för administrativa avdelningen på Kyrkogårdsförvaltningen. Där har han jobbat sedan millennieskiftet. Att Grimsta är platsen där ett reservgravfält skulle ligga är ingen nyhet för honom.

– De där planerna är väl från 60-talet. 1991 är senaste gången de nämns i en beredskapsplan, då är det bara omnämnt som reservgravfält. Allt är lite ovisst och bortglömt, säger han.

I Försvarsmaktens krigsgravinstruktion från 1975 står det att man i första hand ska gravsätta avlidna personer på deras hemort. En krigskyrkogård är därför en plats där man begraver de som av olika anledningar inte kan föras till en hemkyrkogård.

Jobbet skulle utföras genom en gemensam insats från totalförsvars- och kyrkliga myndigheter och Röda korset. Där finns också tydliga instruktioner på hur allt ska organiseras, med allt från hur transport av döda ska gå till, till detaljplaner över hur kistorna ska se ut.

"Vi skulle fungera som vanligt"

Om det värsta hade blivit verklighet hade Kyrkogårdsförvaltningens del i det hela, menar Göran Höglund, varit att gräva och gravsätta. Hans jobb hade blivit att se till att allt fungerar som det ska.

– Vi skulle fungera som vanligt, få det gjort och hålla koll på var alla ligger, om man nån gång skulle vilja ha upp dem igen. Vi ska se till att det händer och går rätt till.

Bredvid krigsgravfältet ska uppsamlingsplatsen ligga. Det är helt enkelt den plats där kropparna läggs i väntan på jordfästning. Om det är gassande sol och gravsättningen drar ut på tiden, finns en praktisk lösning att tillgå – ishallar.

– Vi har ju rätt att rekvidera ishallar för kylförvaring. Hockeysargar är bra, de gör så att kylan hålls kvar, säger Göran Höglund.

I det här fallet skulle det röra sig om Grimsta ishall som skulle användas för kylförvaring, menar han.

Varför tror du att Grimstafältet valdes ut som plats för en reservgravfält?

– Det är ett stort fält och ligger i anslutning till en befintlig kyrkogård. Att det är ett naturreservat är väl perfekt.

Han fortsätter:

– Det finns ju plats på Skogskyrkogården också, men här kan man ju bara köra på linje.

Gammalt men aktuellt

Trots att instruktionerna som rör Grimstas och Skubbas reservgravfält har några år på nacken är de fortfarande aktuella.

– Det är mycket i planerna som inte finns kvar, personer som är namngivna som inte lever längre. Men det är fortfarande aktuellt, det är ju ingen som har avfärdat det här, säger Göran Höglund.

Själva grävandet och gravsättningen ser han inte som ett större problem.

– Vi hade nog klarat jobbet galant, men vi har ju den lättaste delen. Om det är 20 000 människor som dött, hur ska de komma ut hit?

Planerna är alltså en rest från svunna tider. Så vad skulle kunna göra att planerna revideras?

– Nu har man börjat titta lite på det här igen. Man är lite mer intresserad och det kommer säkert komma nya direktiv. Om inte annat när nån kommer och vill bygga bostäder, säger Göran Höglund.

Tack till Johan Antus, bakom hemsidan Antus.nu, som bidragit med mycket information till denna text.

Beredskapsspår i Västerort

Stenkolslager. Tonvis med stenkol förvarades i vattnet nedanför Hässelbyverket, inneslutet av kajen, när verket byggdes på 50-talet.

Vindtunnlarna. 1940 stod Flygtekniska försöksanstaltens första vintunnel klar i Ulvsunda. Där gjordes topphemliga tester i utprovningen av svenska stridsflygplan.

Skyddsrum. När tunnelbanan byggs ut utanför innerstaden förses många stationer med skyddsrum. Större skyddsrum finns vid Stora mossens och Vällingbys station.

Verkskyddscentral. Nere i berggrunden nära Coop Vinsta ligger en gammal verkskyddscentral. Där kunde krigsviktigt arbete pågå bakom detonationsfickor och skyddsportar.

Källor: Totalförsvarets forskningsinstitut, Antus.nu, Civilforsvar.se.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt