Härjar dagtid. Av inbrotten i Huddinge skedde 11 dagtid. Fem kvällstid. Ett på natten. 13 under en okänd tid på dygnet. Just den här märkningen på brevlådan har nog inget med inbrottstjuvar att göra, tror polisen.

Så skyddar du dig mot nya inbrottsvågen

811 Stockholmare fick påhälsning av inbrottstjuvar i juli. 30 av dem i Huddinge. Här har också många fått sina brevlådor märkta med ett vitt kryss. Men polisen tror inte det är tjuvar.

  • Publicerad 17:10, 9 aug 2017

– Huddinge har ändå varit relativt förskonade i jämförelse med övriga länet. Att det varit så många inbrott i juli tyder på att vi har ligor som härjar, säger Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge.

Ligorna är välorganiserade och använder sig av flera tjuvknep för att reka stora områden:

En kvast, sten eller tejp mot dörren. Post-it på brevlådan. Makaroner i brevlådan. Alla knep fyller samma funktion. Får de sitta kvar antar tjuven att du är bortrest.

Kryss på brevlådan

I juli upptäckte många Huddingebor ett kryss på brevlådan. Märkningen väckte oro i lokala Facebookgrupper. Är det en ny tjuvliga som rekar? Polisen fick in rapporter från hela kommunen.

– Den här gången har det kryssats på var och varannan brevlåda, oavsett om man är hemma eller inte. Det tyder mer på att det är tidningsbud som märker upp åt semestervikarier vilka som ska ha morgontidningen, säger Anna Schelin och fortsätter:

– I så fall var det inte så smart. Uppmärksamma grannar har tagit bort krysset redan samma dag. Det är ändå bra att många reagerar så snabbt.

Det bästa skyddet mot inbrott? Dina grannar!

– Ta inte för givet att grannarna har besök. Tilltala alltid personer du inte känner igen i området. Säg ”Hej, dig känner jag inte igen. Kan jag hjälpa till med något?”. Det är bara trevligt.

35 misstänkta

Många inbrott förblir olösta fall i polisens statistik. I hela länet finns i nuläget 35 personer misstänkta för 29 av de 811 inbrotten under juli. Av dem två 16-åringar som greps när de försökte stjäla varsin moped i Trångsund.

För att lösa ett inbrott måste tjuven gripas på bar gärning eller lämna spår som knyter personen till brottsplatsen.

– Hittar vi stöldgods senare blir brottet häleri och inte inbrott. Även om vi polisiärt vet att en person är skyldig är det svårt att bevisa, säger Anna Schelin och poängterar vikten av att skydda sig.

Ta själv en promenad i ditt område. Ser du vilka grannar som är bortresta?

– Hjälp dina grannar så att det ser bebott ut. Har du två bilar? Ställ bilen på grannens tomt. Fint väder? Ta bort presenningen på utemöblerna.

Skydda dig

Tänk själv som en tjuv. Hur tar du dig in? Finns det larm? Se över låsen och dess funktioner.

Många dörrar har en ”säker-borta-funktion”: en liten knopp på låset som gör att dörren inte kan öppnas inifrån.

– Klättrar tjuven in i ett badrumsfönster måste den klättra ut samma väg. Det är en större risk. Många vet inte att funktionen finns. Eller så har man glömt informera tonåringar eller husvakter som ibland låser dörren, säger Anna Schelin.

Vad är tjuven ute efter?

Generellt är det kontanter, smycken och småelektronik som mobiltelefoner. Tyngre prylar blir sällan stulna. Det är ovanligt att tjuven bär ut platt-tvn.

Pass har också blivit ett vanligare tjuvgods. Det är en värdehandling som kan vara värt mellan 15 till 50 000 kronor på den svara marknaden.

Mystiskt. Någon har gjort märken på brevlådor med vit krita hos många Huddingebor. Men enligt polisen har det inget med inbrotten att göra. Foto: Privat

Hela listan: Här slog tjuvarna till i Huddinge

Balingsnäs Täljstensvägen. 1/7. Uppbrutet badrumsfönster.

Snättringe Häradsvägen. 4/7. Uppbrutet fönster baksida.

Snättringe Häradsvägen. 3/7-4/7. Uppbrutet köksfönster.

Segeltorp Mickelsbergsvägen. 4/7. Uppbruten altandörr. En grå/vit skåpbil med svartsprayade bakdörrar kan eventuellt sättas i samband med inbrottet.

Segeltorp Rödhakevägen. 4/7. Uppbrutet sovrumsfönster just där larm/ kameraövervakning inte finns. Grannar sett två män på uppfarten vid 11-tiden men antagit att det varit bekanta.

Vårby Nygårdsvägen. 1-6/7. Uppbruten lägenhetsdörr.

Balingsnäs Glimmervägen. 6/7. Uppbruten nedre del av balkongdörren. Larmets sirén utlöst men ej till boendes mobiler.

Hörningsnäs Liljevägen. 6/7. Uppbrutet köksfönster.

Hörningsnäs Smedstabergsvägen. 5-7/7. Uppbruten ytterdörr.

Flemingsberg Diagnosvägen. 1-8/7. Någon tagit sig in på okänt sätt och rotat runt. Inga brytskador och dörren låst när man kom hem från resa.

Kästa Kästadalsvägen. 7-9/7. Brytskador på en dörr. Samt en trasig fönsterruta på en annan dörr.

Segeltorp Väpnarvägen. 9/7. Uppbruten förrådsdörr på tomten, samt bortbrutna lister på altandörrs nedre del. Ej tagit sig in, larmet ej utlöst.

Trångsund Spelvägen. 9/7. Någon har försökt bryta upp dörrhandtaget till lägenheten men ej lyckats ta sig in.

Flemingsberg Diagnosvägen. 10/6- 11/7. Någon tagit sig in på okänt sätt och rotat runt. Inga brytskador och dörren låst när man kom hem från resa. Inga nycklar ska vara på drift.

Trångsund Dalarövägen. 11/7. Två personer brutit sig in i fastigheten och stulit två mopeder. Vittnen ringer polisen som ser dem springa från platsen. Grips efter hundsök, mopeder återlämnade.

Trångsund Bridgevägen. 15/7. Krossad ruta baksida.

Vårby Myrstuguvägen. 17/7. Uppbruten lägenhetsdörr.

Trångsund Trångsundstorget. 17/7. Okänd man ringer på dörren flera gånger men den boende öppnar ej. Lägenhetsdörren bryts upp men gärnings-mannen springer när han ser att någon är hemma.

Fullersta Ägostigen. 18/7. Sönderbruten pardörr till balkongen.

Vårby Vårby allé. 18/7. Tre män försöker bryta upp lägenhetsdörren. Boende är hemma och skrämmer iväg männen. Hundspårning utan resultat.

Skogås Kullstigen. Ett vittne ser en man klättra på en stupränna och hoppa in på en balkong på tredje vån. Polis kommer dit och då har boende precis kommit hem. Ytterdörr olåst varför det kan antas att gärningsmannen lämnat den vägen.

Skogsäng/Milsten Heimdalsvägen. Krossat källarfönster. Ut genom vardagsrums-fönster Granne sett tre män lämna tomten vid 15- tiden.

Stuvsta/Högmora Högmoravägen. 21/7. Krossad ruta i ytterdörren kunnat öppna låset

Vistaberg Azaleavägen. 21/7. Uppbruten altandörr. Granne ser personer inne i bostaden efter att familjen som bor där lämnat – ringer polis.

Segersminne Banbyggarvägen. 18-22/7. Uppbrutet sovrumsfönster.

Segeltorp Tranvägen. 15-22/7. Uppbruten dörr till groventré.

Skogås Fäbodvägen. 21-25/7. Troligen har brottet skett 24/7 för då har enligt en granne, någon ringt på alla olika dörrar i flerbostadshuset. Troligen gått in med slunga eller dyrk, inga brytskador syns på dörren.

Skogås Rondovägen. 26/7. Troligen har inbrottet ägt rum vid 3-tiden på natten. Då har en granne vaknat av ljud samt en släkting gått förbi och upptäckt inbrottet samt sett tre män springa från platsen. Ytterdörren uppbruten. Oklart om gärningsmännen varit inne i lägenheten eller avbrutit.

Flemingsberg Diagnosvägen. 29/7. Uppbruten lägenhetsdörr.

Vidja Steglitsvägen. 30/7. Öppet vädringsfönster där gärningsmannen kunde sticka in armen och öppna. Gick sedan ut genom ytterdörr som gick att öppna inifrån.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.