Var uppmärksam på om din hund börjar få köldskador, vanligt tecken är att den börjar halta berättar Sandra Göransson, chefsveterinär på AniCura Sverige. Foto: Mikael Andersson/Pressbild

Så skyddar du din hund mot köldskador

Extremkylan håller Stockholm i ett järngrepp. Men hunden måste självklart rastas ändå. Så här skyddar du din jycke mot köldskador.

  • Publicerad 17:30, 27 feb 2018

Extremkylan håller Stockholm i hårt grepp och alla människor pälsar på sig ordentligt. Men glöm inte att de som redan har päls också kan behöva skydd mot kylan.

Sandra Göransson, chefveterinär på AniCura Sverige i Bagarmossen, har några tips på hur man tar hand om sin fyrbenta vän när det blir minusgrader.

Det första steget är att ta hänsyn till vilken hund man har, en del är väl rustade för vintern som polarhundar och andra med tjock päls, dessa tycker oftast det är skönt med kallare klimat.

Men hundar som helt saknar, eller har tunn, päls kan i sin tur vara betydligt mer känsliga för kyla. Oavsett väderlek måste hunden bli rastad och få röra på sig, men om det är riktigt kallt ute kan man sätta på sin hund ett täcke.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Ofta ser man på hunden om den börjar bli kall, det märks om den behöver stå stilla. Ofta börjar den då lyfta på tassarna. Därför är det viktigt att man inte står still för länge för att till exempel prata med en annan hundägare. I rörelse är hundarna inte lika känsliga och ser man som ägare att ens hund börjar frysa ska man börja röra på sig, säger Sandra Göransson.

Smörj trampdynorna med vax

Att hundarna får problem med tassarna är relativt vanligt, och under vissa fastnar små snöbollar på tassarna, särskilt om de har mycket päls. Därför kan det ibland vara skönt för dem att frisera tassarna och slippa snö som fastnar.

Man kan även smörja trampdynorna med vax, eftersom vaxet är vattenavstötande så fastnar snön inte lika lätt. Ett annat alternativ är att sätta små skor på hunden, men det kan få motsatt effekt om hunden är ovan vid att gå i dem.

Ett vanligt problem är vägsaltet som gör att trampdynorna kan svida och hunden börjar halta och lyfta på tassarna. Det är vanligt om hunden har en känslig hud och svårt att undvika när man bor centralt.

BILDSPECIAL: Sådan stockholmare, sådan hund

– Om det går kan man försöka undvika att gå på kraftigt saltade vägar och istället på gräsplättar eller pulkaspår med mer snö, säger Sandra.

Risk för förkylning likt människans förkylningar finns det däremot inte. Men om en hund blir snorig ska man ta det på allvar och kontakta sin veterinär då det kan röra sig om andra saker än en virussjukdom. Sandra tror att de allra flesta hundägare är duktiga på att känna av om hunden har ont eller på annat sätt mår dåligt av kylan.

– Vi oroar oss snarare för tidigt än för sent, det är sällan folk är ovarsamma med sina hundar och har dem uppbundna, och folk är väldigt duktiga på att sätta på täcken på hundarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.