Gullmarsplan. Så här såg det ut i t-banan tidigare i dag. Foto: Sacharias Källdén

Så slipper du kaoset på gröna linjen

Veckan har präglats av kaos för resenärer på t-banans linje 17 och 18. Men det finns alternativ till tunnelbanans skoningslösa trängsel. Vi har tipsen.

  • Publicerad 16:30, 14 jun 2018

Upprustningen av plattformarna i Skärmarbrink och Gullmarsplan har sedan i måndags skapat kaos för resenärer på linje 17 och 18. Att t-banan under sommaren går med 20-minuters trafik har inte heller minskat irritationen hos pendlarna.

– Vi är medvetna om att det är trångt och att folk är missnöjda. Därför rekommenderar vi folk att själva söka alternativa vägar med vår reseplanerare. Ett annat tips är att gå längre fram på plattformarna i Skärmarbrink och Gullmarsplan. Jag har observerat att det är väldigt mycket människor som trängs på samma del av perrongen, säger SL:s presstalesperson Claes Keisu som själv var ute och åkte längs gröna linjen under torsdagsmorgonen.

***

Har vi missat någon smart resväg?

Mejla oss på webben@direktpress.se så lägger vi till.

***

Tidigare i veckan startades ett upprop för att även Bagarmossen, precis som Skarpnäck och Kärrtorp, ska få direktbussar till Gullmarsplan. Detta kommer dock inte att ske, säger Claes Keisu.

– Vi har övervägt det, men det är för smala gator och saknas en huvudled. En busshållplats skulle behöva ligga flera kvarter från tunnelbanan och vi har förkastat den idén av trafiksäkerhetsskäl.

Stort strul på grön linje – hela sommaren

Linje 17 – här är SL:s och stockholmarnas bästa tips

Skarpnäck

Extrainsatta direktbussar kör mellan Skarpnäcks allé och Gullmarsplan under rusningstrafik. Mot Gullmarsplan går bussarna klockan 07.00-09.00 och från Gullmarsplan klockan 16.00-18.00. Men det finns andra alternativ. Till exempel kan du ta buss 181 till Norra Sköndal och där byta till buss 813, 815C eller 818C. Samtliga går till Vattugatan, nära T-centralen.

Fler alternativa resvägar:

Buss 172 till Högdalen och vidare med t-banan till stan.
Buss 173 till Bandhagen och vidare med t-banan till stan.

Bagarmossen

Ta tunnelbanan söderut till Skarpnäck och därifrån direktbuss till Gullmarsplan. Från Skarpnäck finns även möjlighet att ta andra bussar, se ovan.

Kärrtorp

Extrainsatta direktbussar kör mellan Kärrtorp och Gullmarsplan under rusningstrafiken. Mot Gullmarsplan klockan 07.00-09.00 och från Gullmarsplan klockan 16.00–18.00. På Facebook tipsas även om 163 från Kärrtorps centrum till Sockenplan för att där byta till linje 19 mot stan. "Det tar lika lång tid men är mycket smidigare", skriver en resenär.

Bonustips från Claes Keisu på SL:

När du kommit till Gullmarsplan, åk söderut till Globen. Linje 19 har utökad trafik och då kan du göra bytet vid Globen utan att behöva trängas i trapporna vid Gullmarsplan.

Bonustips från redaktionen:

Överväg att ta cykeln.

Linje 18 – här är SL:s och stockholmarnas bästa tips

Farsta strand

Ta pendeltåget till exemplevis södra station, t-centralen eller odenplan.

Farsta

Välj t-banan söderut till Farsta strand och ta pendeltåget därifrån vidare mot stan.

Hökarängen

Ta t-banan söderut till Farsta strand eller buss 173 till Älvsjö där du kan ta pendeltåget vidare in till stan.

Bonustips från Claes Keisu på SL:

När du kommit till Gullmarsplan, åk söderut till Globen. Linje 19 har utökad trafik och du göra bytet vid Globen utan att behöva trängas i trapporna vid Gullmarsplan.

Bonustips från redaktionen:

Överväg att ta cykeln.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor guide: Sommarkul i Söderort – helt gratis

Nyheter Massor av roliga tips för hela familjen Skejta, ta en badbuss, gör en tidsresa eller åk på utflykt. Det finns massor av sommarkul i Söderort som inte kostar en krona. Vi har samlat ett gäng tips – det är bara att välja och vraka.söndag 24/6 20:00

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20