Fågelskådare i Angarngruppen, runt 1970. Foto: Angarngruppen

Så stoppade de Angarnssjöängen från att bli bostadsområde

I dag är vi stolta över Angarnssjöängen och det rika fågellivet där. Men för 50 år sedan var det nära att hela området bebyggts – och blivit ett nytt Vällingby.

  • Publicerad 11:30, 9 feb 2018

I slutet av 60-talet fanns det planer på att bebygga Angarnssjöängen i Vallentuna, som då ägdes av Stockholm stad. Tunnelbana skulle gå längs Angarnssjöängens norra strand.

– Ett tag fanns det planer på att lägga Arlanda här och ett tag hade Stockholms stad planer på att bygga en hel stad, som Vällingby, säger Hans-Georg Wallentinus, vice ordförande i Angarngruppen.

– Man menade att det var färdigbyggt inne i stan och ville expandera utanför stan.

1968 bildades aktionsgruppen "Angarngruppen" för att stoppa planerna.

För att fler ska upptäcka Angarnssjöängen anordnar gruppen vandringar en gång i månaden.

– Vi har inte ställt in en enda gång. Men det kommer fler i maj än i januari, berättar Roffe Andersson som är med i gruppen och som gärna fotar fåglar.

När det nu är 50 år sedan sjöängen räddades undan bostadsbyggande blir det föredrag och andra tillställningar.

Året är 1967, och tubkikare är ännu ovanliga – så Hans-Georg Wallentinus tar med sig stjärnkikaren för att skåda fåglar. Foto: Hans-Georg Wallentinys

– Stockholm var emot att få ett naturreservat på sin mark, men 1984 gav man med sig och det blev naturreservat, mycket tack vare att Angarngruppen var på kommunen och länsstyrelsen hela tiden, säger Hans-Georg.

I början av 2000-talet sålde Stockholms stad marken. Största delen gick till privata köpare och en mindre del till Vallentuna kommun. Naturvårdsverket köpte in sig i delar av marken kring Angarn.

Angarnssjön var från början en havsvik, som av landhöjningen blev en insjö. Under andra delen av 1800-talet dikade man ur sjön för att få mer åkermark. Det blev inte så lyckat, så det blev snarare sjöängar än jordbruksmark. Men sjöängen växte igen och något behövde göras.

Hans Georg Wallentinus har varit med i Angarngruppen i många år. Foto: Pi Frisk

– Jag var med första restaureringen 1984-85, säger Hans-Georg.

Men det var en gammal lantbruksingenjör som fick bestämma hur restaureringen skulle ske.

– Problemet var att de gjorde ett fast dämme – de fattade inte alls att man inte kan ha det för då växer det igen på en gång.

På fem år hade hela sjöängen växt igen. För att få till en lösning gick man till domstol.

– 1992 blev det ett reglerat dämme. Det var första gången i svensk domstol som det fastslogs vilket vattenstånd som ska råda vid vissa datum. Det var ett under att få igenom domen på så kort tid.

Utsikt. Fågelskådarna brukar hålla till på en bergknalle. Därifrån är utsikten vidunderlig, och chansen att se många fåglar stor. Foto: ROLF ANDERSSON

Angarnsgruppen är ständigt på länsstyrelsen om att de ska göra olika åtgärder.

– Kommunen skryter med att det är deras bästa turistmål, men lägger inte många strån i kors för att förbättra. Bland annat får länsstyrelsen dra lasset när det gäller kostnader, säger Hans-Georg.

Den senaste åtgärden är att man grävt upp ett dammsystem för att få hejd på fosfortillförseln. Nu skulle mittdiket behöva fördjupas eller rensas.

– Vattnet rinner inte undan så det blir översvämningar i systemet. Om länsstyrelsen ska kunna göra någonting måste de kontakta alla markägare och det finns folk som inte alls bor i trakten, som skiter i att svara. Det tar en himla tid.

Men Angarngruppen fortsätter att kämpa för sitt fågeltillhåll och idag är området klassat som riksintresse.

– Här finns både kulturminnen och natur. Det är ett område som har höga kvaliteter, folk har bott här sedan bronsåldern. Och så fågellivet, det är väldigt rikt, säger Hans-Georg.

Foto: ROLF ANDERSSON

För att fler ska upptäcka Angarnssjöängen anordnar gruppen vandringar en gång i månaden.

– Vi har inte ställt in en enda gång. Men det kommer fler i maj än i januari, berättar Roffe Andersson som är med i gruppen och som gärna fotar fåglar.

När det nu är 50 år sedan sjöängen räddades undan bostadsbyggande blir det föredrag och andra tillställningar.

Steglits på matjakt vid solrosfältet. Det planteras solrosor vid Angarnssjöängen för fåglarnas skull. Foto: Rolf Andersson

Angarnssjöängen

Angarnssjöängen är länets finaste fågelsjö och ligger omgiven av ett öppet odlingslandskap som är rikt på fornlämningar.

Sjön har stor betydelse som rastplats för änder, vadare och rovfågel. Sjöängens värde som häckningslokal är också stort. Till områdets typiska häckfåglar hör sim- och dykänder, brun kärrhök, tofsvipa, rödbena och gulärla.

Vandringsleden Sjöängsslingan, som delvis går på spänger, är 6,7 km lång och löper runt hela sjön.

Källa: Länsstyrelsen

.

Gräsänder. Foto: ROLF ANDERSSON

.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30