Så stoppar vi knarkhandeln i centrum

Nästan två narkotikabrott om dagen har polisen rapporterat i Skärholmens stadsdel det senaste året. Flest i Vårberg. I onsdags möttes boende, polis, politiker och socialtjänst för att hitta lösningar.

  • Publicerad 14:11, 24 nov 2017

Det senaste året har polisen rapporterat 570 fall av narkotikabrott i Skärholmens stadsdel. Nästan två om dagen. De flesta av dem i Vårberg, där 202 fall av försäljning, innehav och bruk av narkotika har rapporterats.

– Det är öppen narkotikaförsäljning där och det pågår dygnets alla timmar. Men jag skulle inte säga att det har blivit värre under de fem år jag jobbat här, sa Patrick Sjöblom, polis i Skärholmen, under det tidningskafé som SkärholmenDirekt arrangerade i onsdags.

Polis, politiker, socialtjänst och boende var inbjudna för att diskutera temat ”Barn säljer knark – vem sätter stopp?”, efter SkärholmenDirekts artikelserie.

Jan Jönsson (L), vice ordförande i stadsdelsnämnden, vill att staden ska anställa kommunala ordningsvakter:

– Det behövs tills vi har kommit tillrätta med polisbristen. Antagligen skulle det bara skrämma bort verksamheten någon annanstans, men det skulle bli tryggare för invånarna när droghandeln inte pågår i våra centrum, sa han.

Här säljer barn knark i centrum

Förtroende för polisen

Något som Lorena Delgado (V), ordförande i stadsdelsnämnden, inte höll med om. Hon vill istället att polis och andra myndigheter ska jobba för att bygga broar och förtroende hos unga.

– Hur ska vi kunna stärka polisen om vi istället lägger pengar på privata väktarbolag?, undrade hon.

Även synen på hur socialtjänsten ska jobba skilde sig åt. Jan Jönsson vill se mer tvång – att föräldrar kan få böter om de inte vill vara med i utredningar, att unga som begår brott kan få utegångsförbud – i stället för att det som idag bara finns frivilliga insatser, innan en ungdom placeras på en institution.

– Jag träffade en gammal elev som satt inne fyra år för grovt väpnat rån. När jag frågade honom vad skolan hade gjort sa han ”inget hade hjälpt, jag tyckte det livet var så spännande”. Det är där jag menar att tvång kan vara rätt lösning, någon måste handgripligen sätta stopp.

Lorena Delgado vill hellre att socialtjänstens personal ska få mer tid att jobba med relationer.

– Jag tror på mer tid för socialtjänsten. Står du i centrum och säljer droger har du antagligen ganska lågt förtroende för myndigheterna.

Hur räddar vi pojken som säljer hasch i centrum?

Svårt att komma åt. Unga personer har helt öppet sålt droger i bland annat Vårberg centrum i flera år. "De är ute igen innan vi har skrivit klart polisrapporten", sa Patrick Sjöblom, Skärholmspolisen. Foto: Jonas Gosende Grönvik

21 vuxna i instatsgrupp

När det kommer till hur socialtjänsten jobbar idag i Skärholmen lyfte Susana Lamartine, enhetschef, projektet med sociala insatsgrupper som varit igång sedan i maj.

Målet är att hjälpa unga som befinner sig i kriminalitet att komma ur den, genom att de unga får hjälp med alla steg som behövs.

– För dem kan en blankett från en myndighet vara rena grekiskan, de kan tappa motivationen direkt. Vårt mål är att följa med dem i alla kontakter, motivera dem och på sikt få dem självförsörjande.

Just nu är 21 unga vuxna inskrivna där.

– Vi ser att det finns ett intresse och har fått bra respons av dem som är med. Vissa har kommit efter att deras oroade föräldrar ringt oss. Andra har blivit åtsagda av sina föräldrar att ringa oss och det är fantastiskt. Där det finns engagerade föräldrar kommer det gå jättebra.

Med i samtalet var också Gugge Yücel och Lena Ölander, från föreningen Trygga Sätra. De tyckte att myndigheterna borde bli bättre på att använda sig av personer som själva befunnit sig i kriminalitet. Men också att socialen borde vara snabbare och bättre på att agera när en ung person kommer och ber om hjälp.

En gång räcker

– Vid flera tillfällen har jag själv fått följa med unga killar till socialtjänsten. Vid fem tillfällen har jag gått med till ekonomiskt bistånd, jobbtorg, alla de mötena för att socialtjänsten inte haft någon personal. Och det är där det brister. Blir de här grabbarna blåsta eller lurade en gång, glöm att de kommer tillbaka. Då går de tillbaka till sitt hörn, för det är där de tjänar pengar, sa Lena Ölander.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.