Idag kom domen mot den så kallade lyxbilstjuven. Foto: Mostphotos/Charlotte Årling

Så straffas lyxbilstjuven efter mängder av nya brott

Idag kom domen mot den 17-årige så kallade lyxbilstjuven i Solna tingsrätt. Han döms på nio av 12 punkter.

  • Publicerad 16:38, 27 sep 2017

17-åringen har de senaste åren stulit dyra bilar i Västerort, Järfälla, och nu enligt det senaste åtalet, runt hela Stockholms län. En metod som han har gjorts sig känd för har varit att bryta sig in i villor, ofta när ägarna är hemma, stjäla nyckeln i hallen och köra iväg med familjens bil.

Så sent som i april släpptes han på fri fot efter att ha avtjänat ett straff för exakt samma typ av brott. Den gången fick han fem månaders sluten ungdomsvård.

LÄS MER: Rättegången över: Så vill åklagaren straffa lyxbilstjuven

Idag dömdes han på nytt, på nio av tolv åtalspunkter, bland annat för misshandel, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt olovligt brukande och grov olovlig körning. Denna gång till sex månaders sluten ungdomsvård.

– Jag kan konstatera att tingsrätten i huvudsak har gått på min linje i och med att han döms till sluten ungdomsvård, säger Ingrid Viklund, åklagare.

En sak som tingsrätten dock inte anser är bevisad handlar om ifall 17-åringen hade uppsåt att behålla bilarna han tagit, och göra dem till sina.

– Därför har han inte dömts för grov stöld, som jag yrkade i första hand, utan för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, säger Ingrid Viklund.

I samma mål har ytterligare två unga män och en 15-årig pojke stått åtalade för att ha begått en del av brotten tillsammans med 17-åringen. En 20-åring döms för grov stöld, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovligt brukande. Han döms till 14 dagars fängelse och skyddstillsyn. De andra två frikänns.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

14-årig pojke rånad i Norra Ängby

Bestals på sina ägodelar En 14-årig pojke blev rånad på eftermiddagen i torsdags i Norra Ängby. Gärningspersonen beskrivs som en man i 30-årsåldern.måndag 19/3 10:03

Woop woop! Det här händer i helgen i Västerort och Järfälla

✓Prova på-yoga ✓Mat- och kulturfestival ✓Livemusik Ääääntligen är den här, helgen! Och vi har förstås samlat alla tips på aktiviteter runt om i Västerort och Järfälla.fredag 16/3 15:27