DÖMDA. Ockupationen i Hagsätraskolans aula pågick några dagar i juli 2016. Nu har tingsrätten dömt elva personer som befann sig i aulan. Foto: Sacharias Källdén

Så straffas ockupanterna i Hagsätra

En grupp människor ockuperade en aula i Hagsätra för att protestera mot utförsäljningen av allmännyttan. Nu har domstolen dömt elva av personerna för olaga intrång.

  • Publicerad 11:50, 1 feb 2018

Sommaren 2016 ockuperades Hagsätraskolans aula av gruppen "Avprivatisera Hagsätra".

Orsaken var, enligt gruppen, att protestera mot den utförsäljning av allmännyttan som skett i området och en protest mot de hyreshöjningar som drabbat många boende. Bland annat då Ikeas bostadsbolag Ikano köpt upp 1 700 bostäder i området. Efter några dagars ockupation valde polisen att gå in och avhysa ockupanterna, och i samband med det blev 12 personer misstänkta för olaga intrång.

Elva av tolv dömda

I veckan meddelades domen av Södertörns tingsrätt.

Enligt tingsrätten är det tydligt att elva av de tolv personerna som åtalats befunnit sig i aulan för att delta i en politisk manifestation i form av en ockupation. Bland annat då det fanns banderoller med texter som till exempel ”Ingvar Kamprad = tjuv” ”Vräk Ikano, innan de vräker dig” och ”Gentrifiering är klasskrig – slå tillbaka”.

Personerna döms för olaga intrång och ska totalt betala 20 300 kronor dagsböter.

Ockupation mot privatiseringar och hyreshöjningar i Hagsätra

Organisationen "Allt åt Alla" har i samband med domen dragit igång en insamling för att samla ihop pengar att betala de dömda ockupanternas böter.

En av de åtalade personerna frikänns dock helt från misstankar, då åklagaren inte har kunnat bevisa att personen faktiskt befunnit sig i aulan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.