Byggboom. Hagastaden, nya innerstadsdelen där Stockholm och Solna möts, planeras stå färdig 2025. Totalt planeras 6 000 bostäder i området. Foto: Andreas Enbuske

Så tacklar byggherrarna bostadskrisen

Mindre folk på visningarna, lägre försäljningstakt och svårsålda ettor som slås ihop till treor. Vi har pratat med ett femtontal byggherrar som satsat på Stockholms tre största nyproduktionsområden – och nu känner en viss oro.

  • Publicerad 15:35, 3 jan 2018

Hösten har präglats av rapporter om en fallande bostadspriser och den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna sjunkit med fem procent i centrala Stockholm och fyra procent i länet, enligt Svensk mäklarstatistik.

StockholmDirekt har varit i kontakt med ett femtontal byggherrar med pågående eller kommande projekt i Stockholms tre största nyproduktionsområden; Hagastaden, Norra Djurgårdsstaden och Årstafältet. Många uttrycker ingen oro men några vittnar om en tuffare marknad.

– När vi släppte bostäderna för försäljning i våras så bokade vi på i snabbare takt än idag. Det är färre kunder på visningarna och färre som visar intresse för våra projekt som vi släpper till försäljning, säger Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad, som bland annat har projekt i Hagastaden och på Årstafältet.

– Vi har inte gjort något åt våra bostäder, för vi tror på vår produkt. Däremot försöker vi ha fler visningar och mer flexibla tider för att få dit fler kunder. Folk är osäkra och vill avvakta, så uppfattar jag det. Men Stockholm har stark tillväxt och stor inflyttning så i ett längre perspektiv är jag inte orolig, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Einar Mattsson bygger cirka 280 bostadsrätter i Hagastaden, och har hunnit sälja merparten av dessa, men uppger en "avmattad frekvens på visningarna".

Inbromsningen bekräftas även av Erik Hägesten, projektledare för Jackproppen som Erik Wallin AB:s bygger i Hagastaden. Efter säljstarten i augusti, då ett antal lägenheter såldes, har takten minskat och just nu har företaget ingen aktiv försäljning i projektet. Istället ser man över möjligheten att slå ihop mindre lägenheter till större.

– Detta gör att två ekonomier kan bära kostnaderna för lägenheten. När projektet planerades var det högt tryck på små lägenheter i det här området och det var bättre möjligheter för en person, en ekonomi, att låna pengar från banken, säger Erik Hägesten.

Tanken är att 16 av projektets 30 ettor på cirka 35 kvadratmeter ska göras om till åtta stycken treor på cirka 72 kvadratmeter. Antalet bostäder i projektet minskar från 57 till 49.

– Marknaden är jättetuff, det är ju ingen hemlighet. Om vi hade haft säljstart i januari så är det möjligt att vi skulle senarelagt säljstarten. Jag tror det finns en allmän oro för vart priserna är på väg, om det är ett sluttande plan eller om situationen har bottnat, säger Jesper Wallin, vd för Erik Wallin AB.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tobin Properties projekt i Norra Djurgårdsstaden på 76 lägenheter är nästan slutsålt. Men jämfört med första halvåret i 2017, då hela projekt kunde sälja slut på en enda dag, blir 2018 troligtvis lugnare, bedömer företaget.

– Därför kommer det troligen att ta längre tid än tidigare att uppnå säljnivåer på 60-70 procent, som ofta är krav för extern finansiering av projekten. Då kan vi behöva se över alternativ för finansiering av projekten i de tidiga skedena, säger Louise Saxholm, marknadschef på Tobin Properties.

Det osäkra läget gör marknaden svårbedömd. Risken är att högt värderad mark som byggherrarna förvärvar i dag, tillsammans med höga byggkostnader, äter upp en större del av förtjänsten när bostaden säljs. Ett företag som upplever detta är Folkhem, som planerar 234 bostadsrätter i Hagastaden.

– Det blir en osäkerhet som man ännu inte vet hur man ska förhålla sig till. Det är samma för alla, för staden, byggföretagen och bostadsköparna, säger Anna Öberg, projektutvecklare på Folkhem Trä.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bostadsrätter blir hyresrätter

Utvecklingen på bostadsmarknaden under hösten har fått byggföretaget Småa AB, med bostadsrättsprojekt i Barkarbystaden, att delvis ändra inriktning:

75 procent av de drygt 200 lägenheter som företaget Småa AB ska bygga blir hyresrätter, enligt en överenskommelse mellan Järfälla kommun och Småa.

Även Brabo, också efter en överenskommelse med kommunen, satsar på hyresrätter. Av 138 lägenheter blir 100 hyresrätter, enligt tidningen Fastighetsvärlden.

I oktober ombildade Wallenstam 90 lägenheter i första etappen av brf-projektet Orangeriet i Solberga till hyresrätter. Detta på grund av att intresset varit lägre än förväntat vid säljstart.

Och i förra veckan meddelade företaget att ytterligare två brf-projekt i Stockholm omvaldats till hyresrätter under kvartalet: Orangeriet, etapp 2, 80 lägenheter och Umami Park, etapp 1B, 75 lägenheter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.