I valet och kvalet. Darin Murad, Sten Lindqvist, Johanna Lindblad och Zandra Eklund på Vällingbyskolan har mycket att fundera över inför gymnasievalet. Foto: Mikael Andersson

Så tänker Västerorts nior inför gymnasievalet

På Vällingbyskolan är det mycket tankar inför gymnasievalet, ett av de första stora besluten i livet. En skola i stan eller inte? Ska man följas åt med bästisen eller gå på känslan för skolan? Valen är många.

  • Publicerad 11:43, 14 feb 2020

Den 17 februari ska valet till gymnasiet vara klart. En del har varit säkra på sitt skolval i månader, andra har inte ens valt än. Bland Vällingbyskolans nior märks det att det är stora beslut som ska tas.

Johanna Lindblad är en av de elever som redan bestämt sig. Hon har valt Blackebergs gymnasium som hon känner till och hört är en bra skola.

– Det har varit ett svårt val för det finns så många att välja bland. Men jag vill ha nära till allt och jag vill inte åka kommunalt varje dag. Jag gick inte alls på vad kompisarna ska välja, utan bara på vad jag själv vill.

Klasskompisarna håller med om att det är väldigt lite kompispåverkan.

– Alla går sin egen väg, säger Darin Murad som vill bli lärare eller hålla på med spelutveckling, men var han ska gå har han inte bestämt sig för än.

”Bra stämning”

Catrine Hedlund är rektor på Blackebergs gymnasium och säger att de har ett högt tryck på ansökningarna både från närliggande områden men även kranskommuner.

– Vi är väldigt glada att eleverna kommer från så många olika håll, det bidrar till en bra stämning på skolan, säger hon.

Zandra Eklund, Johanna Lindblad och Darin Murad funderar på vad de ska välja den 17 februari. Foto: Mikael Andersson

Varit på många öppna hus

På Vällingbyskolan diskuteras fördelar och nackdelar med en skola som ligger nära. Någon som verkligen inte bestämt sig och som inte stressar över valet är Sten Lindqvist.

– Jag vill definitivt gå inne i stan, men vilken skola är ett svårare val. Jag har nog varit på en 15-20 öppna hus, säger han. Vissa skolor har jag besökt tre gånger, medan jag på andra skolor har vänt i porten.

– Ju fler öppna hus jag gått på ju svårare har det blivit, säger Zandra Eklund som också varit osäker, men som slutligen har bestämt sig för Fredrika Bremergymnasiet i Haninge. Trots att det är lång resväg var valet till slut relativt enkelt.

– När jag gick in där tänkte jag direkt ”det här är skolan för mig”.

Hennes resväg kommer vara nästan en och en halv timme varje morgon.

– Men det är det värt, säger hon.

Johanna berättar att det i höstas var mer stress kring skolvalet, med studievägledningsmöten och mycket information, men att det nu har lugnat ner sig.

De flesta eleverna verkar vara mer säkra på vilket program de ska gå än vilken skola. Men även det kan ändras. Sten Lindqvist är inte orolig över att han inte har gjort något val än.

– Det löser sig, säger han.

Var kommer eleverna från?

Blackebergs gymnasium:

75% Västerort – Hässelby, Vällingby, Bromma och Ekerö

25% Innerstan och kranskommunerna (Solna, Sundbyberg och Järfälla)

Bromma gymnasium:

30% Bromma

33% Vällingby, Hässelby, Spånga

14% Stockholms innerstad

10% Ekerö

13% Kranskommuner (Solna, Sundbyberg och Järfälla)

Datum att hålla reda på:

17 februari: Gymnasievalet stänger ansökningarna.

15 april: Den preliminära antagningen är klar. Gymnasievalet öppnar också för omval.

15 maj: Ansökningen för omval stänger.

1 juli: Slutantagningen är klar.

17 juli: Sista svarsdatum för slutantagningsbeskedet.

3 augusti: Reservantagningen startar.

Hon tillverkar skyddsvisir till vårdpersonal

Nyheter Använder 3D-printer hemifrån Med hjälp av en 3D-printer tillverkar Brommabon Linda Spolén delar till skyddsvisir. De ska sedan användas av personal på äldreboenden för att minska smittspridning av coronaviruset.tisdag 7/4 16:27

Efter nya siffrorna: Nu erbjuder Rinkeby-Kista korttidsboenden

Nyheter Ska isolera personer i riskgrupper I dag kom statistik från Smittskydd Stockholm över antalet bekräftade coronafall fördelat på kommun och stadsdel. Svårast drabbat är Rinkeby-Kista, och nu börjar stadsdelen erbjuda korttidsboenden...tisdag 7/4 14:59