Upp och hoppa! På Korpen är jumping ett poppis pass, berättar Ulrika Skarin (längst till höger). Foto: ROLF ANDERSSON

Så tränar vi helst 2017

Har du ett nyinköpt träningskort? Och ett nyårslöfte? Då är du inte ensam. Gymmen är fulla så här efter nyår. Men vad är hetaste träningsformen?

  • Publicerad 15:38, 4 jan 2017

– För tio år sedan handlade det om viktnedgång och fåfänga. Inget fel med det, men i dag är det många fler som tränar för att det är socialt, i stället för att gå till krogen tillsammans så tränar man tillsammans, säger Tomas Ronnerstedt, tränarchef på Sports Club Vallentuna.

En annan trend är att man tränar mot prestationer som triathlon och klassiker i stället för att stirra sig blind på en våg.

– Roligast i dag är unga tjejer som vill bygga muskler i stället för att bli smala, säger Tomas Ronnerstedt.

Men det finns en annan utveckling som inte handlar om muskler utan ”wellness”.

– Yoga fortsätter att växa som en reaktion mot stressamhället.

En av dem som tagit yogan till en ännu lugnare nivå är Helena Langhard, som leder medicinsk yoga på Harmoni för hela dig.

– Många yogaformer är tuffa med avancerade ställningar. Medicinsk yoga kan alla göra, säger Helena Langhard.

Mjukt och hårt

Hon berättar att det finns medicinska studier som visar på ”mediyogans” effekter, och att man kan yoga på recept från läkare och sjukgymnaster.

På Active Gym syns en uppdelning där vissa vill ha stenhård träning – gärna även ”skitig” träning.

– Vårt garagepass är lite rough-träning, man hoppar upp på olika saker nere i garaget, dock inte på bilar. Vi använder redskap och stora traktordäck, säger Maja Grönquist, vd för Active Gym.

Den andra delen väljer yoga, om man ska generalisera.  

– Det känns som att det är olika grupper av människor. Är du en yogamänniska är du kanske inte jätteintresserad av annan typ av träning.

På Korpen är tabata, när man tränar i intervaller, poppis, liksom att träna i naturen. Och så ”jumping”, där man använder studsmattor.

– Man får med hela kroppen, det är bra för att utmana alla muskler för man måste hela tiden knipa och suga in naveln, säger Ulrika Skarin, verksamhetschef på Korpen.

Tydlig uppgång

På samtliga gym märks en uppgång i tränandet under januari och februari, när många avgett nyårslöften.

– Jag tror på att man måste göra det man tycker är roligt. Annars gör man det en kort stund och lägger av. Jag tror att man kan göra vad som helst, raska promenader eller jobba stenhårt på studsmattan. Det gäller att hitta glädjen, säger Ulrika Skarin.

Trendigaste passen i Vallentuna

Active Gym: PRX där man använder ”bilremmar” med handtag och fottag. Score som är en halvtimme core och en halvtimme stretch.

Korpen: Jumping och tabata (intervaller).

Sports Club: Löpträningsklasser och SPC, som är lite ”back to basics” med cirkelträning.

Karbyhallen: Seniorgympa och tuffare, cross-fit-inspirerade pass.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Täbybor efter bilbränderna

Nyheter "Har tänkt att det inte ska kunna hända här" Bilbränder två nätter i rad, det är något som sticker ut enligt polisen i Täby. Kommunen har varit förskonad från just bilbränder – och nu oroas en del Täbybor av utvecklingen.torsdag 18/10 16:33

Flera mobiler och Ipads stulna på skola

Nyheter "Man söker just efter vittnen" Under dagen ska flera elever ha blivit av med sin mobiler och Ipads. Polis är på skolan just nu och pratar med vittnen.torsdag 18/10 15:07