Nyöppnat. Joakim Sundström har valt att satsa på nytt i Kyrkbyns centrum. Foto: Kevin Wedin

Så tycker handlarna om sitt lokala centrum

Under många år har de mindre lokala centrumen hotats av de större shoppinggalleriorna. Vi har gjort ett nedslag i ett lokalt centrum i Täby för att prata både nutid och framtid med butikshandlarna.

  • Publicerad 22:11, 13 apr 2018

När det kommer till kvantitet så har Kyrkbyns centrum inte mycket att stå emot om man jämför med Täby centrum eller Arninge för den delen. Täby Nyheter gjorde vi ett nedslag för att höra med några av dagens butiksägare vad de tycker om centrumet idag och vad de hoppas för inför framtiden.

– Det är väldigt lugnt här just nu, säger Mohammed som driver tobaksbutiken i Täby Kyrkby.

Han syftar inte enbart på att det för stunden är få människor som rör sig i den korta passagen som finns genom centrumet, utan också på att hans grannar har blivit färre med åren.

– Andra butiker har stängt. Blomsterbutiken flyttade till andra rondellen (Vikingavägen/Prästgårdsvägen) och caféet Kardemumma flytta till andra lokaler i centrum. Så var det inte när jag kom hit för två år sedan och det är jättetråkigt, säger Mohammed och fortsätter:

– Nu är det bara jag, frisören och restaurangen mitt emot som är kvar här.

Lugnt. Mohammed tycker att det är väldigt lugnt i Kyrkbyn. Foto: Kevin Wedin

Satsar vidare

På restaurangen Lilla Hantverkaren har det renoverats för sex månader sedan, ett tecken på att den familjeägda restaurangen satsar och planerar att stanna kvar.

– Vi öppnade restaurangen för elva år sedan och trivs jättebra här. Vi har många stammisar och har sett barnen i området växa upp, säger Nino Barssom som äger och driver verksamheten tillsammans med sin bror.

Nino berättar att de ofta ändrar menyn för att lokalborna ska få en varierande upplevelse på restaurangen.

– Det är ett sätt vi visar uppskattning för våra gäster. Annars kan det lätt bli tråkigt, om den lokala restaurangen alltid har samma meny och aldrig förändras.

Käket. Nino Barssoms Lilla Hantverkaren har många år bakom sig i Täby Kyrkby. Foto: Kevin Wedin

Men allt handlar inte om butiker som flyttar eller lägger ner. I Täby Kyrkby finns en sprillans ny aktör i Joakim Sundströms nyöppnade cykelaffär Bike Room, som öppnade förra lördagen i samma byggnad som apoteket och gymkedjan Puls och träning.

– Jag har sneglat på lokalen ett tag och jobbat på ett eget koncept under ett tag, säger han.

Vidare berättar han att han ser fördelar med sin etablering i Täby Kyrkby, fler än om han hade öppnat i det betydligt större Täby centrum.

– För mig är det viktigt att vara tillgänglig, det ska vara enkelt att kunna provcykla. Här har vi apoteket, gymmet och matbutiken precis bredvid – alltså affärer dit massor av människor går och kommer passera min butik, säger han.

En som funnits länge i Kyrkbyn är Rita Vasko som driver leksaks- och barnklädesaffären Hej och Hå. Hon har haft butiken i 16 år och menar att bland annat förskola och vårdcentral lockar barnfamiljer till centrum för att handla.

– Tåget betyder mycket och även om många av mina kunder är lokalbor kommer det folk från hela Stockholmsområdet, säger hon.

Kyrkbyns centrum. Foto: Kevin Wedin

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm