Vi frågade sex personer i Stockholm vad de tycker om det nya rökförbudet Foto: Sigrid Malmgren

Så tycker Stockholmare om nya rökförbudet

Den 1 juli infördes förbudet om rökning på uteserveringar. Vi frågade folk på stan om de redan har hunnit märka av något.

  • Publicerad 11:07, 5 jul 2019

I måndags började det omtalade rökförbudet att gälla, och första dagen anmäldes tre fall av rökning. Vi frågade några Stockholmare om vad de tycker om det nya förbudet nu när det har trätt i kraft.

Efter nya lagen: tre fall av rökning anmälda

Foto: Sigrid Malmgren

Esme Söderberg, 22, servitris, Danderyd. Tillsammans med mamma Ie Söderberg.
– Eftersom jag jobbar som servitris så slipper jag plocka fimpar på jobbet nu. Jag tycker att det är en jättebra lag då det blir lättare för dem som vill sluta röka, säger Esme.

Nya förbudet kan göra hela gator rökfria

Foto: Sigrid Malmgren

Shinouda Gaid, 33, butiksbiträde, Sollentuna
– Jag tycker det är bra att lagen införts, och jag brukar försöka att inte röka bland andra människor ändå. Jag är lite förvirrad vart jag kan få och inte få röka nu. Det hade varit bra med skyltar så jag vet säkert.

Foto: Sigrid Malmgren

Gustav Nielsen, 21 och Harald Blom, 23, nyutexaminerade ekonomistudenter från Vasastan och Östermalm.
– Jag har inte märkt av någon skillnad ännu, men det kanske märks mer i helgen. På ett sätt är det dåligt för det finns risk att fler kommer röka på gatan istället, säger Gustav.
– Jag tycker att det är lite mycket, vi har redan tillräckligt många regler som det är, säger Harald.

Foto: Sigrid Malmgren

Tobias Hallberg, 26, Hagsätra, biträdande platschef på Espresso house
– Jag kan förstå om pubar inte gillar det men det har inte påverkat oss på Espresso house så mycket. Än så länge har jag endast märkt av det från utländska turister som påpekar. Eftersom vi hade rökförbud redan i juni då vi renoverade uteserveringen så har det inte varit så annorlunda efter 1 juli.