Swedenborgsgatan. "Det är mycket bra, hela stan borde vara gågata! Det blir mer umgänge och ett lugnare tempo. Det sammanför staden och människorna. Vi brukar hänga på ställen här runtomkring, favorithaket är Morfar Ginko. Jag skulle gärna se fler små kiosker på gatorna som säljer vegetarisk snabbmat", säger Jenny Anomi, här med Babak Shermond och hunden Beni. Foto: Ylva Bergman

Så tycker stockholmarna om sommargågatorna

De kan tyckas tomma och outnyttjade. Men enligt Trafikkontoret är de rejält uppskattade av stockholmarna. Vad vi pratar om? De bilfria sommargågatorna, såklart.

  • Publicerad 14:27, 10 jul 2018

Sittplatser och blommor ställs ut, uteserveringar blommar upp, bilar stängs ute. För fjärde sommaren i rad så har staden investerat skattepengar i att göra så kallade sommargågator, sommartorg, och pop up-parken, fordonsfria ytor som ska sträcka sig ända in i september.

Hur många 08:or som nyttjar dem är oklart. När StockholmDirekt gör nedslag runt om i staden på olika tider och olika dagar, ekar de flesta av dem rätt tomma.

Här inviger Helldén (MP) gågatan – ensam

Undersökningar om antalet flanörer och cyklister ska göras i höst, antingen genom att någon tjänsteman står och räknar, eller genom tekniska lösningar som kameror.

– Men generellt uppfattar vi det som att det här är något som uppskattas av stockholmarna och de krögare som kan ha uteservering. Vi är ute och gör justeringar. Kanske möblerar om, ställer ut fler bilhinder, flyttar blommor. Det har vi gjort på till exempel Hornsbergs strand och Skånegatan, säger Ola Eriksson, pressperson på Trafikkontoret.

Flera nya gågator i Stockholm i sommar

Där har man hittills tagit emot cirka 80 stycken synpunkter på sommarens gågator och torg. Cirka en tredjedel är klagomål medan resten är beröm, frågor och förslag. De klagomål som kommit in gäller cyklister och bilar – transporter och boende får nämligen passera – som kör för fort.

– Vi ser det här som en bra och lyckad satsning. Vissa av platserna är mer naturliga mötesplatser medan andra är svårare att locka folk till. De kommer att ta tid att sätta sig. Vi kommer att titta på det efter sommaren och se vad som behöver ändras inför nästa år.

Så det blir en fortsättning nästa år?

– Ja, vi på kontoret tycker att det fungerar bra, Men det är en politisk fråga. Och det är möjligt att en möjlig ny majoritet efter höstens val vill prioritera andra frågor.

Så ska bilhinder stoppa brott i Söderort

Här är de

SOMMARGÅGATOR

Rörstrandsgatan mellan St Eriksgatan och Norrbackagatan.

Bergsgatan mellan Scheelegatan och Bergsgatan nummer 19.

Skånegatan mellan Renstiernas gata och Östgötagatan.

Norra Agnegatan mellan Fleminggatan och Hjärnegatan.

Norrtullsgatan mellan Karlbergsvägen och Surbrunnsgatan.

Norrtullsgatan mellan Observatoriegatan och Vidargatan.

Swedenborgsgatan mellan St Paulsgatan och Fatbursgatan.

Nybrogatan mellan Linnégatan och Kommendörsgatan. 

Svandammsvägen – gångfartsområde i korsningen mellan Tegelbruksvägen, Nybodagatan och Svandammsvägen.

Hornsbergs Strand mellan Eyvind Johnsons Gata och Elersvägen.

Gamla Brogatan.

SOMMARTORG

Svandammsvägen i höjd med Midsommarparken.

Gustav Adolfs torg.

Hässelby torg.

Husby torg.

Östberga vid Backens parklek.

Rågsveds torg.

Bagarmossen, Lagaplan.

Skärholmen, skolgården vid torget.

Älvsjö torg.

POP UP-PARKER

Fatbursparkens pop up-park.

Humlegårdsgatan.

Valhallavägen.

Tenstagången.

Visa merVisa mindre