I coronatider har det bland annat vankats gemensam Bingo på innergården, och de tävlande har suttit utanför sina bostäder på loftgångarna. Foto: Mikael Andersson

Så umgås grannarna i Jakobsberg – med avstånd

På Boverian i Jakobsberg har de boende hittat nya sätt att umgås i coronatider. På den lummiga innergården kan inga virus i världen sätta käppar i hjulen för de boende.

  • Publicerad 16:39, 17 jun 2020

Maj-Britt Hanström ledde allsången på nationaldagen. Foto: Britt Ljuhs

Förra veckan var det grillfest på Boverian. Ett boende för 55-plussare i Jakobsberg, där grannarna delar en stor innergård med glastak och en behaglig temperatur året runt. Trots coronavirusets framfart har grannarna här hittat vägar för att kunna umgås tryggt.

– Vi har kvadratiska bord för åtta, men nu satt vi bara fyra vid varje bord. Sedan har vi lite tur också för vi har kommunens boulebanor precis här utanför, berättar Britt Ljuhs som är med i husets trivselgrupp.

Den egna boulebanan på innergården har de stängt och även bridgespelandet har fått pausas. Istället har de kommit på nya aktiviteter att roa sig med. Senast var det musikquiz.

– Då sitter alla på loftgångarna utanför sina lägenheter och så spelas musiken i hela innergården genom en musikanläggning, berättar Britt.

Fullt av aktiviteter

Att bo i Boverian betyder i vanliga mycket häng med grannarna. På morgnarna brukar en av de boende sätta på fågelkvitter och på eftermiddagen brukar det spelas lugn musik.

– Vi umgås ju fortfarande, fast med distans. Nu sitter alla utanför sin egen dörr, men när vi är fria från coronan kommer vi alla sitta tillsammans nere i trädgården. Men det känns som att vi är tillsammans ändå. Som vid bingo, då sitter alla framför sina lägenheter och så ropar en ut numren genom en mikrofon där nere. Det blir roligt ändå, säger Britt.

De bor i Jakans eget Costa del Sol

Boverian är..

...ett seniorboende där åtminstone en i boendet måste ha fyllt 55 år. I Boverian i Jakobsber finns 48 lägenheter med totalt 71 boende.

Konceptet finns på ett tjugotal platser i landet och inflyttning i Järfälla skedde i augusti 2015. Huset ligger på gamla Vattmyravallen och de boende arrangerar själva aktiviteter.

Stockholm Direkt