KONFLIKTPROFFS. Personal på plats gör så att rätt grej slängs i rätt container. De har även utbildning i förebyggande konflikthantering. Foto: Sacharias Källdén

Så undviker du köer på återvinningscentralen

Nu är det är högtryck på stadens återvinningscentraler. För att hantera stressade stockholmare har personalen på återvinningen specialutbildats i konflikthantering.

  • Publicerad 09:00, 18 maj 2019

Så här i vårfixartider är det hårt tryck på stadens återvinningscentraler.

Ofta ringlar det en lång kö av bilar redan en timme innan grindarna öppnar till Östberga återvinningscentral.

Enligt platschefen Mohammed Dadi kan det bli riktigt tjafsigt ibland, något som även kollegan Lotta Claesson intygar.

– Trycket kan vara extremt högt under helger den här tiden på året, säger Lotta som arbetar som teknisk utredare på Stockholm Vatten och Avfall.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Då och då uppstår det situationer mellan stressade och trötta besökare som ilsknar till efter att någon har känt sig bortträngd eller tvingats parkera för långt ifrån en viss container.

ÅVC-personalen utbildas i service och kundbemötande, en utbildning som även inkluderar hur man agerar konfliktförebyggande.

Utbildningen har sitt ursprung i flygbranschen och har anpassats för arbetet för personalen på en återvinningscentral.

– Vi lär oss att signalera rätt saker med vårt kroppsspråk, och även läsa besökarnas kroppsspråk för att i förebyggande syfte undvika konflikter, säger Lotta Claesson.

Oftast gemytlig stämning

Hon och Mohammed är dock noga med att förklara att det oftast är en god och gemytlig stämning på återvinningen.

Folk gillar att se deras bortrensade saker tas om hand och återvinnas. Återvinningscentralerna i Stockholm har stamkunder.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är faktiskt så. Vi har några stammisar som kommer förbi i stort sett varje dag, snackar lite samtidigt som de småslänger grejer. Och vissa gör besöket till en familjeutflykt på söndagen. Många tycker det är riktigt roligt att vara här, säger Mohammed.

Vissa frågor återkommer i stort sett varje dag. ”Var ska man slänga en kniv med ett trähandtag” (på ”metall”), ”får man ta saker från återbruket” (nej) och ”vad är egentligen brännbart” (väldigt mycket) är klassiska frågeställningar.

– Även om det oftast blir rätt så ser vi gärna att man frågar personalen, säger Lotta Claesson.

Vad är det vanligast att man slänger fel?

– Mycket hamnar i ”Brännbart” trots att det egentligen skulle kunna gå att återbruka eller materialåtervinna, säger Lotta Claesson.

Det som personalen spenderar mest tid på att rensa ut felaktigheter är i containrarna för hårdplast, mjukplast och planglas.

– För att vi ska kunna materialåtervinna de här fraktionerna är det viktigt att alla felaktigheter plockas bort, säger Lotta Claesson.

Mia Folkar, som bor vid Enskedefältet, är på återvinningsstationen ungefär en gång i månaden. ”Jättebra personal! De hjälper till och visar en rätt. Ibland kan man önska att rangordningen vore bättre, men generellt är det bra.” Foto: Sacharias Källdén

Östberga återvinningsstation. Foto: Sacharias Källdén

När är bäst att åka till återvinningen?

Vardagar mellan klockan 12–14 och 17–18.15.

Mest kö: Vardagar från klockan 18.15 (många stressar för att hinna innan stängning klockan 19). Alla helger på våren och hösten. Inte ovanligt med en kö av bilar en timme innan öppning.

Stockholms återvinningscentraler: Mottagningsreglerna är i stort sett samma på alla, men det finns vissa undantag då det gäller asbest, betong, tegel, jord och sten. Kolla upp innan du åker.

Ska du slänga textilier, porslin och möbler som kan användas igen kan du åka till Roslagstulls återbruk som har specialiserat sig på det.

Har du trädgårdsavfall kan du åka till återvinningscentralen Trädgård i Bandhagen.

Ofta kö på lördagar Foto: Sacharias Källdén