Poppis. Runt 80 personer i alla åldrar lockades till bastun vid Sätrabadet i helgen. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Så var bastupremiären på Sätrabadet

I helgen var det bastupremiär på Sätrabadet. Och det kunde knappast ha gått bättre – totalt kom 80 personer och badade. "En supersuccé", säger bastuföreningens ordförande Uje Brandelius.

  • Publicerad 12:30, 13 nov 2018

I närmare ett år har Sätrastrandsbadets bastuförening kämpat för att få till en bastu vid Sätrabadet. Och i helgen var det äntligen dags för premiären.

Testraketen: Då får Sätrabadet en bastu

– Det känns jättebra, jag älskar att basta! Dels för att kroppen mår så bra och dels för att man får så bra samtal med människor man inte skulle ha snackat med annars. I bastun släpper man sargen, säger Uje Brandelius, bastuföreningens ordförande.

I väntan på en permanent bastu har en liten bastustuga på hjul rullats ned till Sätrabadet. Medan den värms upp tänder Uje Brandelius och Ola Bister en eld bredvid. Planen är att förutom bastubad även bjussa på korv.

Och redan de första timmarna som bastun håller öppet är intresset stort. Många som promenerar förbi stannar till och frågar om hur det funkar.

– Det här är ju jättebra när det är så kallt väder. Och de har halalkorv också! Jag ska säga åt alla mina kompisar att komma hit, säger en kvinna och skickar genast flera snapchat-videos till sina vänner.

Bastuentusiasten Jan-Erik Larsson från Tidaholm ger bastun på Sätrabadet tummen upp. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Fruktansvärt? Nej nej. "Superhärligt", säger Uje Brandelius, ordförande i bastuföreningen. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Jan-Erik Larsson, som egentligen kommer från Tidaholm men är i området för att hälsa på sin "iblandbo", är först ut att hoppa in i bastun. Och han ger den tummen upp.

– Vi läste om det i tidningen och jag nappade direkt! Bastun var jätteskön, det är mycket bättre med vedeldad bastu, luften blir inte lika torr där. Det blir som i Finland, säger han.

Testraket

Den rullande bastun kommer stå på Sätrabadet i två helger till och ska fungera som en testraket för föreningens egentliga mål: en permanent bastu på platsen, som ska drivas av föreningen.

Och premiärhelgen kunde knappast ha gått bättre.

– Det gick fantastiskt – en supersuccé! Totalt kom 80 personer i alla åldrar i helgen och badade och alla var så tacksamma, de kunde knappt tro att det var sant. Efter de här helgerna ska vi utvärdera alltihop och se hur vi ska gå vidare med kommunen, säger Uje Brandelius.

Vad vill du hälsa dem som inte lyckades komma förbi i helgen?

– Ni missade något, gör inte om det! Det är en upplevelse för kropp och själ – superhärligt! Och just nu är det precis lagom temperatur i vattnet, man blir sådär härligt adrenalinfylld, full av glädje och lycka. Sen sitter man och småsnackar med folk man aldrig träffat och går in och bastar igen. Så kan man hålla på i fyra-fem timmar.

Bastun kommer stå på Sätrabadet i två helger till. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Då kan du basta:

Fre 16 nov: 15-21 (mixad bastu)

Lö 17 nov: 13-19 (damer)

Sö 18 nov: 13-19 (herrar)

Fre 23 nov: 15-21 (mixad bastu)

Lö 24 nov: 13-19 (damer)

Sö 25 nov: 13-19 (herrar)

Bra grejer att ha med sig till bastun:

Handduk

Badrock

Badtofflor (för en skönare promenad ner till vattnet)

Dricksvattenflaska

Badkläder (om man vill)