Då och nu. Den gamla hammocken finns kvar som ett minne från svunna tider.

Så var "spökstaden" i norra Stockholm – när den var full av liv

1949 arrenderade Per Fribergs farmor och farfar en bit mark i skogen mellan Vallentuna och Täby. Nu berättar Per om livet i det stugområde, som nu ligger öde och övergivet.

  • Publicerad 15:08, 17 maj 2017

För några veckor sedan skrev vi om spökstaden i skogen på gränsen mellan Täby och Vallentuna, där ett tiotal småhus lämnats vind för våg efter att arrendetiden gått ut kring 2000-talet. Några dagar senare kom ett mejl från Per Friberg:

"Drabbades av en viss nostalgikänsla då jag läste om 'Spökstaden mellan Täby och Vallentuna'. Min farmor och farfar hade en synnerligen spartansk sommarstuga i det området".

LÄS MER: Historien om spökstaden mellan Täby och Vallentuna

Arrende på 50 år

När vi ringer upp Per Friberg, som nu bor i Dallas i USA, berättar han mer om det område som lämnat så mycket mystik efter sig.

– Jag tror att de tecknade ett arrendeavtal 1949, på 50 år. De bodde i Fredhäll ute på Kungsholmen och hade det som sommarstuga ute i Byle, säger Per Friberg.

– Jag har för mig att arrendekostnaden var något sådär 100 kronor om året. Runt 40-talet var det väl en större summa men de sista åren uppgick det väl knappt till att bekosta administrationen för markägaren.

Själv kom han på besök från Trollhättan, men det var bara på somrarna de var ute i stugan.

– Det var helt obeboeligt där ute på vintern, med gasolspis och pump med vatten utomhus och utedass, säger Per.

Huset. Så här ser stugan ut i dag. Foto: ROLF ANDERSSON

Per har inget minne av någon tätare kontakt med grannarna, men minns området som väldigt lugnt och tyst.

– Om det var någon som gick eller åkte förbi på vägen så var det nästan att man tittade efter. Det var väldigt lite trafik, det är en helt annan värld än det är i dag.

Älskade sin sommarstuga

Den gula stugan som Pers farfar Gustav "Pelle" Friberg och farmor Margareta "Greta" Friberg byggde på sin arrendetomt var som sagt spartansk, men Per minns att farföräldrarna älskade stugan.

– Det var deras paradis där ute, säger han.

– Jag minns att man kom in och gick in i ett trångt kök, med gasolspisen, sedan var det ett vardagsrum och ett rum längre in.

Lite längre ner från stugan fanns en lillstuga och på tomten stod en stor rododendro som det fortfarande finns spår av.

– Jag har för mig att de hade lite potatis också. Jag vet att farfar gick med lie, så mycket mer kommer jag inte ihåg, säger han.

Sommarfirande. Per Friberg, i mitten av de tre pojkarna, på verandan utanför stugan i Byle. Foto: Privat

Själv spenderade han ofta dagarna med att vandra omkring i skogen och upptäcka nya marker.

– Sedan hade farfar byggt en liten ränna, vi hade inga vattenslangar, så att han kunde pumpa upp vatten för att fylla upp en liten damm där vi brukade bada. Sedan väntade vi några timmar innan det överhuvudtaget gick att gå i där. Men det var iskallt naturligtvis.

"En riktig myshörna"

På två bilder, som är tagna utanför stugan, syns en hammock, som än i dag står kvar som ett minne från forna tider.

– Om vädret tillät så var det därute man satt och åt och fikade, det var ju inga större salonger inomhus. Men det var en riktig myshörna, säger han.

Precis som i många av de andra husen lämnades både möbler och andra ägodelar kvar.

– Farfar dog 1990 och farmor dog några år tidigare, så de lär ha slutat åka ut till stugan på tidigt 80-tal. De blev sjuka och brydde sig inte. Det var väl inga jättevärdefulla grejer heller, mer än affektionsvärde.

Öde. Ett annat hus i området. Foto: ROLF ANDERSSON

Sommarstugeområdet:

I dag finns ett tiotal gamla stugor kvar efter svunna tider.

Marken ägs av en privatperson och planen är nu att det ska byggas villor på marken.

Detaljplanen för området är fortfarande ute på samråd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hon fixar kärlek på Djursholms slott

Nyheter "Inga barnkalas och inga studentskivor" Vill du gifta dig på Djursholms slott så kan det vara bra att vara ute i god tid. Slottet är ett av Norrorts populäraste platser för giftemål och har fullbokat fram till 2020.fredag 15/6 13:27

Kvinna avliden efter olycka mellan Täby och Vallentuna

Nyheter "Sen såg jag hela kaoset framför mig" En person har avlidit till följd av en trafikolycka som inträffade på Norrortsleden under torsdagseftermiddagen. Totalt ska fyra bilar ha varit inblandade och ytterligare två skadades lindrigt.fredag 15/6 12:22

Vi är stockholm