DEBATT. Politiker från partierna i stadshuset möttes i en stadsutvecklingsdebatt på Scandic Ariadne i Värtahamnen för att ge sin syn på läget och hur framtidens Stockholm bör formas. Foto: Clarence Frenker

Så var vårens första stora stadsbyggnadsdebatt

Tät stadsbebyggelse, punkthus eller billiga hyresrätter i ytterstadsdelarna. Hur framtidens Stockholm ska byggas splittrar stadens politiker. I dag möttes de i valårets första stadsutvecklingsdebatt.

  • Publicerad 20:08, 26 mar 2018

Valåret har börjat och bostadsfrågan är hetare än någonsin. Köp- och säljmarknaden har genomgått ett prismässig omställning, nya amorteringsregler har införts och hyreskön fortsätter att växa.

På måndagen samlades ledande politiker från partierna i stadshuset i en stadsutvecklingsdebatt i Skybaren på Scandic Ariadne i Värtahamnen för att ge sin syn på läget och hur framtidens Stockholm bör formas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S) började med att konstatera att bostadsbyggandet har ökat rejält i Stockholm.

– Vi har nästan fördubblat bostadsbyggandet och fått igång bygget av både bostadsrätter och hyresrätter, men framförallt hyresrätter, säger han, och pekar ut områden som Skärholmen, Farsta, Rågsved, Kista och Järva som lyckade exempel på, som han också väljer att benämna det, socialt byggande.

– Det ligger i att vi ska bygga stad med parker, idrottsplatser och skolor. Men också för att få bort barriärer, både fysiska och sociala, säger Jan Valeskog.

Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) är dock av en annan mening. Han hävdar snarare att situationen i Stockholm är alarmerande.

– Vi är i ett ganska allvarligt läge. Vi ser att de beslut som fattats kring bland annat amorteringskraven gör att bostadsbyggandet av bostadsrätter sjunker rejält. Framåt hösten kommer vi se ett tvärstopp, det är många som varnar för detta, säger han.

"Ett jätteproblem"

Enligt Joakim Larsson är det inte bara bostadsrättsmarknaden som väntas påverkas ytterligare framöver. Han är också kritisk till att markanvisningsprocessen. Han anser även att byggtakten är för låg, att genomförandetiden är för lång och att höga markpriser har blivit ett problem.

– Det är viktigt för oss att alla som vill bygga hyresrätter får det. Men det är ett jätteproblem att ett antal byggaktörer hör av sig till mig varje vecka om att vi måste ändra gräddfilen till de kommunala bolagen. Det är väldigt många som vill bygga hyresrätter i Stockholm men som väljer att bygga någon annanstans då det aldrig har varit så dyrt att bygga som just här och nu, säger Joakim Larsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Just frågan att bygga ”stad” har länge delat stadens politiker i två läger. Och det fortsätter den att göra.

Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna är alla eniga om att Stockholm bör byggas på höjden och inte bredden, med slutna kvarter och med stadsmässig karaktär. Något som bland annat Joakim Larsson anser ”uteblir i de offentliga planerna”.

– Vi behöver bygga stad i fler delar av Stockholm. Folk- och stadsliv ska inte bara vara priviligierat innerstadsborna, utan komma fler stockholmare till godo. Då är kvarterstrukturen det säkraste sättet att bygga vidare på. Barcelona är en av de mest attraktiva städerna i världen och där har man byggt just så, säger Kristdemokraternas gruppledare Erik Slottner.

Norra Djurgårdsstaden lyfts flera gånger upp som ett exempel där planeringen är splittrad och kostnaderna har skenat.

Men vänsterpartiets Rikard Warlenius vill hellre rikta ljuset på billigare hyresrätter och lyfter fram de planerade Stockholmshusen, som är tänkta att få snabbare byggtakt och lägre hyror, som exempel.

– Slutna kvarter är inte där Stockholm ligger. Jag tycker att det är viktigare att prata om hur och för vem vi bygger den här staden, säger han.

– De här Stockholmshusen kommer bli en årsring i Stockholm. Det handlar om att pressa byggkostnader och hyror så även normalinkomsttagare har råd att bo i nya fina hus, säger Rikard Warlenius.

Men de borgerliga allianspartierna menar att några ”billiga” hyreshus ännu inte har realiserats och att det som hittills har planerats inte är genomtänkt.

– Vi måste göra det här till en möjlighet för Stockholm, inte sumpa chansen, säger Karin Ernlund (C).

– Det gäller att vi hittar olika reformer för att öka rörligheten på bostadsmarknaden för att få blandande områden, säger hon.

Kvartersfrågan slår även viss splittring i den rödgrönrosa majoriteten. Miljöpartiet ser gärna ett steg mot mer kvartersstad.

– Vi vill gärna ha slutna kvarter, och vi kan se nu under mandatperioden att man kan ha både slutna och öppna kvarter, så det är på gång. Men det vi tror är viktigt för en bra stad är att prioritera gångtrafikanter, cykeltrafikanter och kollektivtrafikresenärer. Vi vill även skapa bättre möjligheter för bland annat bilpooler, säger Martin Hansson (MP).

Också trygghetsfrågan används som slagträ när punkthusen ställdes mot slutna kvarter. Men Jan Valeskog anser i stället att det handlar om förutsättningarna för platsen och området.

– Det är inte en ideologisk fråga, utan en praktisk. Ibland fungerar det bra att bygga på vissa sätt, och ibland går det inte. Men jag tror att tryggheten handlar om andra saker. Vi ska kunna bygga punkthus och slutna kvarter där det passar som bäst.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.