Dennis Henriksson och Jones Mabrouk har startat upp Urban Urban Recycling i ett garage i Årsta. Foto: Sacharias Källdén

Så vet du att begagnade cykeln inte är stulen

Dennis Henriksson och Jones Mabrouk ställer i ordning övergivna cyklar – och säljer dem. Så här kan du som kund kontrollera att cykeln du köper inte är stöldgods.

  • Publicerad 16:15, 26 mar 2018

Vårsolen skiner på Jones Mabrouk ansikte när kan han sitter på en liten cykel på uppfarten till hans och vännens Dennis Henriksson nyöppnade cykelbutik i ett garage i Årsta.

– Jag älskar att sitta på den här, det är bättre än en stol, säger Jones Mabrouk och skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förra året bestämde sig killarna för starta upp Urban Recycling. Butiken som ska rädda ensamma cyklar i Stockholm och ge dem ett nytt hem. Affärsidén går ut på att de hämtar cyklar som blivit lämnade i lägenhetsförråd, rustar upp dem och säljer dem vidare.

– Det finns så många cyklar som bara står, vi kände att vi ville att de skulle användas igen. Det är en kul hobby, vi har öppet när vi vill och det sjukt kul att det går bra och att folk kommer förbi även fast vi inte marknadsför oss, säger Jones.

Begagnade cyklar, men inget stöldgods

Allt fler personer vill ha begagnade cyklar idag, men marknaden är osäker eftersom många cyklar som säljs är stulna. Enligt Brottsförebyggande rådet ökar cykelstölderna i Sverige och störst chans att förlora sin cykel har man om man bor just Stockholm. Därför tror Jones på att skapa ett säkert sätt att ge begagnade cyklar ett nytt hem.

– Vi kollar upp alla cyklar vi säljer, vi vill inte sälja stöldgods. De flesta cyklar vi tar hand om är ju övergivna, men vissa har varit stulna och ibland har de hittat hem till sin ägare igen och det är fint, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Även Peter Enell på Stockholmspolisen menar att ett sätt att minska stölderna är att köpa begagnade cyklar genom just företag där man kan få kvitto.

– Jag tror det är jättebra, ofta köper man bara något, skakar hand och går. Men ska tänka på att alltid få kvitto och ställa lite extra följdfrågor för att veta om personen verkligen är ägaren till cykel. Man kan åka dit för häleri och det är ju inte kul, säger han.

Dennis Henriksson på Urban Recycling tror även att stölderna skulle minska om människor tog hand om cykeln bättre.

– Folk ställer cykeln olåst utanför ICA och hoppas att den inte ska bli snodd. Eller så blir det punka och då orkar de inte göra något åt det och lämnar den, folk är lata eller har inte tid idag tror jag, säger han.

Förutom att det finns ett hållbarhetstänk bakom idén att ge övergivna cyklar nytt liv har Dennis och Jones även andra drivkrafter.

– Vi tjänar inte massa pengar på detta, jag gör ett för att det är så kul. I mitt andra jobb träffar jag inte så mycket folk, det här är socialt. Ibland får vi inget gjort för folk vill prata så mycket, säger Dennis Henriksson och Jones fyller i.

– Det är det fina, kunderna kanske inte alltid hittar en cykel de vill ha men de stannar kvar ändå, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Varningstecken på att cykeln kan vara snodd

Polisens tipsar – tecken på att cykeln kan vara stulen:

Om ramnummret har blivit bortslipat

Om låset är borta eller sönder

Om cykeln fått en ny färg

Om priset inte stämmer överens med den cykel du vill köpa

Om säljaren inte har koll på detaljer kring cykeln, till exempel hur många växlar den har

Nu byter SL tidtabell – så förändras trafiken

Nyheter Flera nyheter Imorgon, söndag 15 december, är det dags för SL att byta tidtabell.lördag 14/12 8:00

Stor marsch mot nedskärningar i vården

Nyheter Sjukvårdspersonal samlas i upprop efter senaste tidens varselvåg i Stockholm Efter höstens massiva varsel som lagts på akutsjukhusen i länet marscherar nu vårdpersonal från hela Stockholm i ett gemensamt protestupprop mot neddragningarna. ”Vi vill se ett slut på...lördag 14/12 7:30