Så vill Anna ha sitt julbord

Anna Demirian från Bålsta utsågs i november till Sveriges bästa matbloggare. Här tipsar hon om tre riktigt smarriga recept till julen.

  • Publicerad 02:43, 23 dec 2018

När det dukas till julbord tar Anna Demirian fram de gamla fina linnedukarna och porslin som varit med länge. Genuint ska det vara.

– Dukningen är viktig, säger hon.

Till julbordet har hon alltid lax. det är en favorit.

– Men överhuvudtaget vill jag ha klassiska smaker på julbordet. Janssons frestelse till exempel. Och jag älskar sill. Mörkt bröd som kavring. Grönkål.

Fast hon utgår inte bara från sina egna önskemål när hon bjuder in till julbord.

– Jag vill inte göra mat som ingen vill ha, så jag brukar fråga lite om vad gästerna vill ha, berättar hon.

Fast en sak har hon aldrig gjort: lutfisk.

– Nej, faktiskt inte, men det måste jag prova någon gång.

Efter julbordet ska det serveras kaffe med sötsaker. Helst vid ett annat bord än där julmaten ätits.

— Där tycker jag att pannacotta och hembakt fungerar bra.

Blir det julbord hemma hos er i år?

– Ja, det blir det såklart, för oss fem i familjen i alla fall.

Inga gäster?

– Vi får se, jag kan duka för 15-20 personer och jag snålar inte med någonting.

Den som tvivlar kan alltid följa Anna på Instagram på kitchenofanna där julen är i full gång.

Grönkålssallad

250 g grönkål 1 stor sharonfrukt 2 st. päron 0,5 dl valnötter 1 tsk kanel Dressing 1 msk honung 2 msk citron 3 msk olivolja salt, peppar

Gör så här: Skär sharon och päron i små kuber, strö över kanel och rosta i ugnen i 170 grader ca 10 minuter.

Rosta nötterna i eftervärmen i ugnen.

Ta bort mjuka bladen från grönkålen och koka snabbt i kokande vatten i någon minut.

Ta upp och kyl ner det i iskallt vatten efteråt och låt det rinna av.

Rör samman dressingen.

Blanda grönkålen med rostade frukten, häll över dressingen, salta och peppa.

Garnera med hackade nötter och servera.

Saffranspannacotta

Recept: 5 dl grädde 1 dl gelésocker 1 pack saffran 1 tsk konjak pistashnötter, granatäppelkärnor.

Gör så här:

Stöt saffranet med lite socker och konjak i mortel. (kan uteslutas)

Blanda grädde och socker i en kastrull med saffranblandningen.

Koka upp allt under omröring snabbt i någon minut. Ta bort kastrullen från plattan, låt det svalna något under omrörning.

Häll pannacottan i små burkar eller fina små glas. Låt det stå i kylskåpet minst ett par timmar.

Spritsa med vispat grädde och garnera med hackade pistaschnötter och granatäppelkärnor.

Mandelkakor med saffranssirap och pistaschnötter

Recept ca 35 st:

200 g smör 4 dl mjöl 3 dl mandelmjöl 1 msk socker 1dl mjölk 3 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker Saffransirap 4 dl vatten 2 dl socker 1 påse saffran 1,5 dl pistaschnötter

Gör så här

Smula smör och vetemjöl, mandelmjöl med fingrarna. Blanda i socker, vaniljsocker och bakpulver. Häll i mjölken och arbeta till en mjuk deg.

Gör små bollar ( lika stora som drömmar ) och lägg på bakplåten. Platta till lite med handen och tryck in i mitten på varje kaka. (Det är för att få plats för nötterna efteråt )

Grädda mitt i ugnen i 200 grader, max 15 minuter eller tills de blir gyllenbruna.

Under tiden blandar du vatten, socker och saffran och koka ihop det tills det blir lite tjockare.

Mixa pistaschnötterna i en mixer.

Ta ut kakorna från ugnen, garnera med pistaschnötterna i mitten på varje kaka och ringla saffranssirap över dem.

Viktigt att ringla sirapen medans kakorna är varma.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt