”Mälaräng”. I området mellan Bredäng och Mälarhöjden kan Skärholmsbor få förtur till en del av de nya bostäderna. Foto: Illustration: EGA/AIM

Så vill byggbolagen bygga för dagens Skärholmsbor

Lokala intresselistor, billigare hyresrätter, sommarjobb till 127:s unga och spons till lokala idrottsföreningar. Det är några av sakerna byggherrar nu lovar för att få en chans att bygga i Skärholmen.

  • Publicerad 15:03, 30 okt 2017

– Byggaktörerna har svarat väldigt bra. Det känns som att de verkligen har tänkt till och ansträngt sig för att komma med konkreta förslag, säger Louise Bill, projektledare på exploateringskontoret.

Tidigare i år utlyste staden en lite speciell markanvisprocess. De som ville bygga 590 nya bostäder i Skärholmen, Bredäng och Vårberg skulle inte bara väljas ut utifrån sina förslag på framtida byggnader. De skulle också visa hur de vill ställa upp för dagens Skärholmsbor.

Stadens krav: Skärholmsbor ska få förtur till nya bostäder

Ett av kraven som staden ställde var att de nya bostäderna (förutom 50 procent av hyresrätterna som måste gå till bostadskön) i första hand skulle erbjudas de som redan bor i området.

– Från bostadsrättsbyggarna har vi fått bra svar om hur de ska marknadsföra sig lokalt och skapa lokala intresselistor, så att bostäderna i första hand erbjudas till Skärholmsbor. De som vill bygga hyresrätter har kommit med liknande förslag, säger Louise Bill.

Kommer ni kunna kontrollera att de faktiskt lever upp till det sen?

– Det återstår att se hur vi ska följa upp det, det blir en utmaning de kommande åren. Men bolagen har åtagit sig att göra det här och vi tror att det finns en vilja att stå för det.

Utlovar sommarjobb

Stadens andra krav var att bostadsbolagen skulle göra något för att minska ungdomsarbetslösheten. Där vill flera av bolagen erbjuda praktikplatser, sommarjobb och i vissa fall tillsvidareanställningar till unga från området.

Det sista kravet var valfritt.

– Där har vi sett att de flesta valt att stötta föreningslivet och idrottslivet i stadsdelen, till exempel genom att sponsra idrottslag och föreningar som redan finns här, säger Louise Bill.

Den oro som har uttryckts om att stadens hårdare krav ska skrämma bort byggherrarna har inte märkts av, menar Louise Bill.

C-ilska mot krav på förtur för Skärholmsbor: "Orättvist och orimligt"

– Det finns alltid en risk när man utmanar gamla mönster, men vi har upplevt att det finns ett ökat intresse från branschen att bli bättre på den här typen av frågor. Vi får se vilka krav vi kommer ställa framöver, det är en avvägning från fall till fall, säger hon.

Den 9 november förväntas exploateringsnämnden ta beslut om markanvisningarna.

Så svarade byggbolagen:

Staden ville att byggbolagen skulle visa hur de vill bidra till att bland annat minska arbetslösheten hos ungdomar, erbjuda bostäder i första hand till dagens Skärholmsbor, och samtidigt bygga sånt som idag saknas i området: större lägenheter och levande bottenvåningar. Några av svaren var:

Förtur för Skärholmsbor: Lokala intresselistor och boendeköer för bostadsrätter och de hyresrätter som inte lämnas till bostadskön, där folkbokförda i området har förtur. Lokal marknadsföring av nybyggda bostadsrätter. En av byggherrarna vill även, i andra steget, ha en kö för personer som tidigare bott i 127-området men flyttat därifrån.

Minska ungdomsarbetslösheten: Flera av bolagen skriver att de vill anställa lokala ungdomar för sommarjobb, fastighetsskötsel och administration och erbjuder praktikplatser och mentorprogram. Ett bolag vill även anställa en projektledare för olika typer av idrotts- och kulturarrangemang. Ett annat vill öppna en lokalkontor i området.

Större lägenheter: För att minska trångboddhet som finns i stadsdelen planerar flera bolag flexibla planlösningar, där till exempel och trerums- och en tvårumslägenhet kan slås ihop till en femrumslägenhet.

Billigare lägenheter: Två av bolagen skriver att de kommer använda det statliga investeringsstödet för att kunna ha lägre hyror än nyproducerade lägenheter brukar ha. Ett att dem kommer ha lägre inkomstkrav för de som vill hyra.

De får bygga

Totalt skickade 29 byggaktörer in ansökningar om markanvisningar för de 590 nya hyresrätterna, bostadsrätterna och ungdomsbostäderna i Skärholmen, Bredäng och Vårberg. De som valts ut för markanvisningar är:

I Mälaräng: Storstaden Bostad (90 bostadsrätter), Botrygg (70 hyresrätter) och JM (140 ungdomsbostäder i hyresrätt)

I Skärholmsdalen: Magnolia Bostad (85 bostadsrätter) och Alm Equity (120 bostadsrätter)

Vid Vårbergsvägen: Mecon Bostad (90 bostadsrätter)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.