Olle Burell (S) och Cecilia Brinck (M).

Så vill de rädda förortsskolorna från att dö ut

Ska politikerna bry sig om att en stor majoritet av alla ungdomar vill plugga i innerstaden? S förespråkar kommunala kluster i förorterna, medan M tycker att eleverna ska få gå där de vill.

  • Publicerad 07:00, 2 maj 2018

Stockholms tyngste skolpolitiker Olle Burell (S) är insatt i Kärrtorps störtdykning. Han vill inte ge något stoppdatum, utan säger bara att han har det största förtroendet för rektorn, "en av stans skickligaste". En nedläggning modell Skärholmen och Farsta gymnasium finns alltså inte på horisonten.

– Att ge upp är helt fel. Från politiskt håll ska vi ge Kärrtorp möjlighet att hålla i och hålla ut. Jag är övertygad om att det vänder. Det har skett stora förändringar på marknaden på tio år. Alla vill ha kort restid och bra utbud på andra saker omkring. Där har innerstaden stark dragning. Och kollektivtrafiken är en faktor och om man inte ligger vid en knutpunkt, som till exempel Kärrtorp inte gör, då måste man ha extra gott rykte.

HELA LISTAN: Här är Stockholms populäraste gymnasieskolor

– Min vision är att i innerstaden kompletteras av kluster utanför. Som ligger nära större knutpunkter för t-banan, där det finns ett utbud av butiker och gallerior. Några exempel kan vara Liljeholmen och Globen, men också Skärholmen och Kista har potential.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd, vill inte ge konkreta förslag på åtgärder som kan hindra förortsskolorna att dö ut. Frågan är komplex, och givetvis ska "alla skolor vara så bra att man vill gå där".

– Pendeln att eleverna söker sig mot stan har vi sett under lång tid. Det är inte nödvändigtvis till innerstaden utan ett steg närmare. Bor du i Södertälje söker du Botkyrka eller Salem, exempelvis. Men vi får inte glömma att gymnasium är en frivillig skolform. Vi vill att eleverna ska plugga där de vill. Det handlar inte bara om geografi, utan att även erbjuda de program som de vill ha. Och vi vet inte alltid varför de väljer som de gör, ibland kan det vara att man vill gå med sina kompisar som avgör, säger Cecilia Brinck.