BEVARAS? Arbetsgruppen Badvännerna vill bevara så mycket av det gamla Liljeholmsbadet som möjligt – med några smärre uppdateringar. Foto: Andreas Enbuske

Så vill de rädda Liljeholmsbadet – för 1 krona

Nattklubb, musikscen och spa. Det är några ingredienser i visionen för det utdömda Liljeholmsbadet, när arbetsgruppen Badvännerna nu slänger upp ett första bud – på 1 krona.

  • Publicerad 11:06, 14 maj 2018

Som StockholmDirekt tidigare rapporterat har Liljeholmsbadet, vars renoveringsbehov uppskattats kosta 100 miljoner kronor enligt staden, legat ute till försäljning under de senaste två månaderna. Detta till stora protester från bland andra Liljeholmsbadets vänner, en förening med 500 medlemmar.

Trots att i dag, måndag, är sista dagen som spekulanter kan lämna bud, hade inte ett enda anbud kommit in i fredags.

Men nu visar det sig att det åtminstone kommer att läggas ett bud – på en krona. Det är den nystartade arbetsgruppen Badvännerna, som bland annat består av representanter för Liljeholmsbadets vänner, Glad Stad AB som äger Hornstulls marknad, arkitekter, entreprenörer och skeppare, som i dag kommer att lägga budet.

– Vi menar att renoveringskostnaderna är så höga, oavsett vad badhuset ska användas till, att det inte är försvarbart att kräva mer, säger Stefan Lundström, ordförande i Liljeholmsbadets vänner och grundare av Tanto Bastuförening.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Arbetsgruppen har tagit fram en plan som innebär 10 miljoner kronor för renovering och 10 miljoner kronor för uppbyggnad av ny verksamhet. Samtal förs redan med intresserade investerare, men man hoppas också kunna samla in en del via crowdfunding.

Nattklubb och spelningar

I det nya Liljeholmsbadet är planen att den utdömda bassängen ska bort, här ska istället bli restaurang – med musikscen, och kanske till och med nattklubb.

– Det skulle ge Liljeholmsbadet ekonomisk bärkraft och också passa väl in med de andra krogarna i närheten. Det skulle bli en fin kulturell helhet i området, inte minst med upprustningen av Londonparken (grusplanen intill där det brukar vara loppis).

Men var tar egentligen själva badet vägen i den här planen?

– Vi kommer att ha kvar bastun, bygga badbrygga och ha en spa-avdelning med bubbelpool. Bada kan man ju göra i Mälaren, även vintertid, lite som bastun i Tanto fungerat. Men framförallt värnar vi det kulturhistoriska arvet som badet har, vi vill bibehålla exteriören och i viss mån återskapa byggnaden så som den såg ut 1930.

Huruvida staden kommer att nappa på erbjudandet, eller se det som ett skambud, återstår att se.

–  Staden har ju uttryckligen sagt att badet ska avyttras till en långsiktig aktör som gärna fortsätter med badet i allmänhetens intresse. Vår plan innebär ett stort mervärde. Men visst, om någon budar över oss så är det väl bara att önska lycka till, säger Stefan Lundström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt mäklaren Anders Malm kommer det att dröja cirka 3-4 veckor innan staden kan ge besked om vem som tar över badet. Det är inte bara storleken på plånboken, utan även verksamhetsplanen för huset, som ska tas i beaktan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.