Vad händer med Hagsätra Centrum? Ingrid Moreau med Billy. Foto: Linda Gren

Så vill Hagsätrabor att centrum ska lyfta

Fler butiker, ökad trygghet och en biograf. Det är några av önskemålen Hagsätraborna har när staden nu satsar på att utveckla området. I vår presenteras planen för ett helt nytt centrum.

  • Publicerad 10:24, 9 mar 2018

Vi har tidigare berättat om Fokus Hagsätra-Rågsved som innebär en satsning på runt 3 000 nya bostäder i området de närmaste åren. Ett stort projekt som är indelat i fem fokusområden.

– Tanken med satsningen är att förbättra mötesplatserna, satsa på mer service och öka tryggheten, säger Helena Wessberg, projektledare på stadsbyggnadskontoret.

Hagsätra centrum och Ormkärr är först på tur och arbetet med den detaljplanen är tänkt att starta senare i vår. Planen ska ge 550 nya bostäder, nya förskolor, förbättrad service, mer handel och ökad trygghet.

De boende vi stöter på i Hagsätra ser fram emot ett nytt förbättrat centrum.

– Det skulle vara roligt med lite fler affärer. Men grönsaksaffären är jättebra och vårdcentralen också, säger Lotta Harlin och Buster Glassel, från Ormkärr.

– Det var lite lugnare för sju år sedan än nu. Men det skulle vara kul om centrum var lite modernare, säger Gisele Temfo.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I undersökningen "Bästa staden" som Stockholm stad har gjort fick Hagsätrabor uttrycka sina önskemål. Många ville se fler grönområden, få tillbaka biografen som tidigare legat i centrum, fler butiker och ett tryggare centrum.

"Det finns inte ett tydligt centrum, jag vill ha en blandning mellan olika butiker, affärer och kaféer", skriver en person i undersökningen.

"Belysningen kunde bli bättre både på själva torget och på de gångvägar som leder till och från centrumet", skriven en annan.

Anders Vallin som bor i Ormkärr håller med om att fokus borde ligga på att förbättra tryggheten.

– Jag tycker inte att det känns så kul att vara här på kvällstid på grund av en del stök och jag skulle heller inte vilja att min sambo gick här ensam på kvällen. Barnen? När de är stora nog att gå hit själva har vi nog flyttat, säger Anders Vallin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ikano, som äger Hagsätra centrum sedan 2005, vill satsa på att förtäta centrumet med nya bostäder och "utveckla den kommersiella delen". Mer specifika detaljer vill de inte gå ut med i dagsläget.

– Hur det kommer att utvecklas kan jag inte svara på just nu. Men det ligger i saken natur att vi ska satsa på trygghet och hållbarhetsfrågor. Det är ett nyss startat projekt och det kan ta år innan byggnader är på plats, säger Christian Mariager som är fastighetschef på Ikano.

Tanken med Fokus Hagsätra-Rågsved:

Så här skriver staden på sin hemsida:

Öka den fysiska integrationen. Skapa förutsättning för nya bostäder och en större närhet.

Skapa större trygghet i det offentliga rummet. Satsa på stadsdelarnas centrala delar med fler bostäder, skolor och arbetsplatser.

Lyft fram naturen och kulturen. Utveckla Rågsveds friområde och Älvsjöskogen till utflyktsmål med lokal prägel.

Hitta förhållningssätt till bebyggelse mot naturreservaten. Utveckla hur bebyggelse kan bidra till att göra naturen tillgänglig.

Skolan kan behöva växa, förskolor ska planeras in och de grönytor som finns behöver stärkas och förbättras. Fler människor ger på sikt också underlag för förbättrad service och mer handel.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48