Stöd. Fler stödpaket från Sollentuna kommun kan väntas under kristiden, meddelar kommunstyrelsens ordförande, Henrik Thunes (M). Foto: Anton Kyhlbäck

Så vill kommunen stötta småföretag

Flera avgifter för småföretag kan skjutas på framtiden med anledning av coronavirusets effekter på näringslivet. ”Det här är ett första steg” säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 08:54, 25 mar 2020

Nu kommer ett stödpaket till företagen i Sollentuna med anledning av coronavirusets negativa effekter på lokalsamhället, meddelar kommunen.

Stödpaketet innehåller flera delar, och kan läsas i sin helhet på kommunens hemsida.

Avgifterna kring uteservering och tillfällig handel tas tillfälligt bort. Rutinerna kring avgifter om alkoholservering och försäljning av tobak ändras.

Anstånd med hyra

Företag som hyr lokaler av Sollentuna kommun, Sollentunahem eller Sollentuna kommunfastigheter AB, får även möjlighet att söka anstånd, alltså skjuta på tiden, för en månadshyra.

– Det är viktigt att göra allt vi kan för att underlätta för Sollentunas många småföretagare. Det lokala näringslivet är avgörande för tillväxt, jobb och framtidstron. Vi ska komma ihåg att en tredjedel av kommunens skatteintäkter kommer från småföretagarna, säger Henrik Thunes (M).

I delar omfattas både företag och föreningar i Sollentuna av stödpaketet. Men fler åtgärder kan komma i snar framtid, både för företag och föreningar, menar kommunstyrelsens ordförande:

– Vi har arbetat intensivt med det här paketet som ska ses som ett första steg. Sedan fortsätter vi att se över andra åtgärder, men vi måste börja någonstans, säger Henrik Thunes.

Många problem

Fredrik Lind, näringslivschef på Sollentuna kommun, menar att frågan om hyreskostnader är ett av de största problemen för många småföretag just nu.

Det är dock oklart hur många företag som berörs av stödpaketet.

– Vi kommer titta närmare på det de närmaste dagarna. Alla måste göra vad de kan i nuläget. Vi behöver göra vad vi kan, staten göra sitt, likaså civilsamhället, men även näringslivet själva måste tänka på vad de kan göra annorlunda, säger Fredrik Lind.

Här kan du läsa om kommunens stödpaket.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01

Nya bryggor i Edsviken dröjer

Nyheter Länsstyrelsen måste utreda projektet på nytt Promenadbryggorna i Edsviken, som har väntats bli klara till sommaren, har lagts på is. Mark- och miljödomstolen har gett två Sollentunabor delvis rätt, som hävdar att de kommer påverkas negativt av...fredag 27/3 11:30
Stockholm Direkt