Stöd. Fler stödpaket från Sollentuna kommun kan väntas under kristiden, meddelar kommunstyrelsens ordförande, Henrik Thunes (M). Foto: Anton Kyhlbäck

Så vill kommunen stötta småföretag

Flera avgifter för småföretag kan skjutas på framtiden med anledning av coronavirusets effekter på näringslivet. ”Det här är ett första steg” säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 08:54, 25 mar 2020

Nu kommer ett stödpaket till företagen i Sollentuna med anledning av coronavirusets negativa effekter på lokalsamhället, meddelar kommunen.

Stödpaketet innehåller flera delar, och kan läsas i sin helhet på kommunens hemsida.

Avgifterna kring uteservering och tillfällig handel tas tillfälligt bort. Rutinerna kring avgifter om alkoholservering och försäljning av tobak ändras.

Anstånd med hyra

Företag som hyr lokaler av Sollentuna kommun, Sollentunahem eller Sollentuna kommunfastigheter AB, får även möjlighet att söka anstånd, alltså skjuta på tiden, för en månadshyra.

– Det är viktigt att göra allt vi kan för att underlätta för Sollentunas många småföretagare. Det lokala näringslivet är avgörande för tillväxt, jobb och framtidstron. Vi ska komma ihåg att en tredjedel av kommunens skatteintäkter kommer från småföretagarna, säger Henrik Thunes (M).

I delar omfattas både företag och föreningar i Sollentuna av stödpaketet. Men fler åtgärder kan komma i snar framtid, både för företag och föreningar, menar kommunstyrelsens ordförande:

– Vi har arbetat intensivt med det här paketet som ska ses som ett första steg. Sedan fortsätter vi att se över andra åtgärder, men vi måste börja någonstans, säger Henrik Thunes.

Många problem

Fredrik Lind, näringslivschef på Sollentuna kommun, menar att frågan om hyreskostnader är ett av de största problemen för många småföretag just nu.

Det är dock oklart hur många företag som berörs av stödpaketet.

– Vi kommer titta närmare på det de närmaste dagarna. Alla måste göra vad de kan i nuläget. Vi behöver göra vad vi kan, staten göra sitt, likaså civilsamhället, men även näringslivet själva måste tänka på vad de kan göra annorlunda, säger Fredrik Lind.

Här kan du läsa om kommunens stödpaket.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50

Så påverkas lokala näringslivet av coronakrisen

Nyheter Många vill stötta verksamheter i sina kvarter Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. För många uteblir intäkterna helt, andra lyckas på olika sätt ställa om för att möta nya behov. Samtidigt vill många lokalbor...fredag 3/4 13:32
Stockholm Direkt