Bättre tillvaro. Hemlösa missbrukare som lider av en psykisk sjukdom ska få det bättre, menar socialborgarrådet. Foto: Mostphotos

Så vill L satsa på hemlösa och missbrukare

Hemlösa och missbrukare som lider av en psykisk sjukdom ska få det bättre. Det tycker Liberalerna som nu satsar 20 miljoner kronor i budgeten på att förbättra livssituationen för de här människorna.

  • Publicerad 14:59, 8 okt 2019

– Många av stadens hemlösa har både ett missbruk och en psykisk diagnos, och de behöver hjälp från både staden och regionen. Tyvärr finns det mycket som behöver förbättras där, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad.

Nu satsar Liberalerna 20 miljoner kronor för att förbättra livssituationen för de här människorna.

Elva miljoner kronor går till stadsdelarna som ska arbeta med boendemodellen "Bostad först". Den går ut på att hemlösa får tillgång till en egen lägenhet innan man börjar ta itu med omkringliggande problem.

Jan Jönsson menar att styrkan med Bostad först, i jämförelse med hur socialtjänsten traditionellt jobbar, är att de hemlösa som ofta har ett drogmissbruk slipper oroa sig över sin bostadssituation, och istället kan fokusera på att lösa övriga problem.

– Det här är den metod som bäst hjälper de här människorna. De behöver en stabil bostadssituation för att kunna arbeta med sina problem, säger han.

Hur garanterar en bostad att det blir bättre?

– De allra flesta är måna om att få behålla sina lägenhetskontrakt, som de får så länge de sköter sin hyra och inte stör sina grannar. Men modellen passar inte alla.

Resterande nio miljoner kronor går till socialnämnden. De ska också hitta arbetssätt där socialtjänsten och psykiatrin kan arbeta ihop.

– Jag hoppas att det här arbetet ska hjälpa de hemlösa. Främst de som varit det länge, eftersom det är där vi ofta hittar de som lider av en psykisk diagnos och har ett missbruk, avslutar Jan Jönsson.