Vill liva upp. MP vill ha fler bänkar, fontän, cykelverkstad och kaféer på Odenplan. Foto: Karoline Montero Araya

Så vill MP skapa ett helt nytt Odenplan

Fontän, servering, fler träd och bänkar. Och cykelverkstad. Såhär vill Miljöpartiet skapa liv på Odenplan.

  • Publicerad 15:50, 23 aug 2018

Nu kommer Miljöpartiet med förslag på hur Odenplan kan "få mer energi". Som StockholmDirekt har skrivit tidigare är partiet positivt till en så kallad "piazza" där man stänger av Upplandsgatan för trafik.

– Om det inte går att plocka bort bussarna tror vi på ett så kallat "shared space" där man visuellt knyter ihop torget med kyrkan och där gångtrafikanter och fordon får samsas, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

För att Odenplan ska få mer "stadsrumskvalitet" tror han dock att det krävs betydligt fler åtgärder. Mer träd och fler sittplatser är några av förslagen.

– Man kan titta på delen av Norrtullsgatan som är sommargågata för att se hur lätt det går att liva upp en plats, säger Daniel Helldén (MP) som dessutom tänker sig ett eller två kaféer med uteservering på västra delen av torget.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Där finns det en byggrätt. Det räcker inte med att skapa tomma ytor, det måste finnas punkter där människor vill samlas och sitta, säger han.

L blåser liv i idén om en piazza vid Odenplan

Förutom kafé, träd och fler sittplatser vill MP att någon form av konstnärlig gestaltning "knuten till vatten" ska pryda Odenplan.

– En fontän som rör sig kanske, så att det händer något. Vi vill också skapa mer liv i cykelgaraget som i dag är stängt. Till exempel någon form av cykelreparationsverkstad, säger Daniel Helldén (MP).

Ni har ju haft makten i fyra år, varför har inget av detta införlivats tidigare?

– Odenplan har varit en byggarbetsplats och fram till nyligen var tanken att man skulle gräva upp torget igen på grund av bygget av gul linje. Nu kommer inte det att behövas. Visserligen ska en gångtunnel byggas men från stationsbyggnaden och västerut är det fritt fram, säger Daniel Helldén (MP).