Miljoner. Sollentunas partier vill använda tillskottet från välfärdsmiljarderna på olika sätt. Foto: Pauline Cederblad/Anton Kyhlbäck

Så vill partierna använda Sollentunas välfärdsmiljoner

Sollentuna kommun kan få ett extra tillskott av de så kallade välfärdsmiljarderna som riksdagspartierna förhandlar om i vårändringsbudgeten. Så här vill partierna i Sollentuna fördela miljonerna.

  • Publicerad 16:57, 23 jan 2020

I veckan kom beskedet att Sveriges kommuner väntas få ett tillskott till välfärden, med fem miljarder. Sollentuna kan få 25 miljoner, enligt regeringens pressmeddelande. Ännu är slutsumman oklar – eftersom ändringsbudgeten inte är klubbad i riksdagen.

Inget besked från majoriteten – C, L, M och KD

Kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna, Henrik Thunes (M), meddelar att den politiska majoriteten väntar med besked om det nya tillskottet:

– Vi vill inte ge något besked eftersom vi inte har diskuterat frågan inom alliansen. Det är samtidigt inte klart vilket beslut riksdagen kommer att fatta, först efter det kan vi återkomma.

Kommunalråd Joakim Jonsson (S) vill se att pengarna går till vård, skola och omsorg i en tilläggsbudget vid nästa kommunfullmäktige.

– Om man inte tar det beslutet kommer pengarna gå till överskott. Istället för att stärka välfärden kommer alliansens besparingar inom äldreomsorgen och skola fortsätta.

Sänkta skolavgifter och stöd för unga

Peter Godlund, gruppledare för Miljöpartiet vill med tillskottet se fler satsningar för att höja tryggheten i kommunen – och ett tillskott till vård- och omsorgen. Vänsterpartiets gruppledare, Hannes Waldetoft, är inne på samma linje, och vill se mindre skolklasser:

– En del av pengarna skulle kunna gå till att sänka avgifterna inom kulturskolan, säger Waldetoft.

Sollentunapartiets gruppledare, Anki Elken, vill satsa på unga i kommunen:

– Insatser som stärker barn och ungas psykiska hälsa, säger hon och tillägger:

– Vi vill också säkerställa att Möjligheternas plats kan utöka sin verksamhet och stärka fler ungdomar att bli inkluderade på arbetsmarknaden.

Sverigedemokraterna vill se var pengarna gör mest nytta innan de delas ut.

– Vår uppfattning är att det inte ska sprättas ut av oss politiker direkt, utan att först fråga förvaltningarna var de gör mest nytta och sedan värdera deras svar i berörda nämnder, säger Bo Ehlin, gruppledare för SD.

Riksdagens ändringsbudget klbubas i juni.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Klart: 76 ungdomsbostäder byggs i Edsberg

Nyheter Ska vara inflyttningsklara om två månader Det kommunala fastighetsbolaget Sollentunahem får tillfälligt bygglov för att bygga ungdomsbostäder i Edsberg. Bostäderna kan stå inflyttningsklara redan i början på maj.torsdag 27/2 10:55

De vill prisa lokalt hållbart arbete

Nyheter Nytt pris från lokala FN-förbund FN-föreningen i Upplands Väsby och Sollentuna vill hylla lokalt engagemang för en hållbar utveckling med ett nyinstiftat pris – som ska delas ut tio år framöver.onsdag 26/2 12:01

Tolv personer misstänkta för misshandel i Täby

Nyheter Ungdomar från Vallentuna, Täby och Sollentuna har häktats Antalet misstänkta för händelsen i Täby som inträffade innan jul fortsätter att stiga, men vad som faktiskt har hänt är fortfarande oklart.tisdag 25/2 17:00
Stockholm Direkt