Miljoner. Sollentunas partier vill använda tillskottet från välfärdsmiljarderna på olika sätt. Foto: Pauline Cederblad/Anton Kyhlbäck

Så vill partierna använda Sollentunas välfärdsmiljoner

Sollentuna kommun kan få ett extra tillskott av de så kallade välfärdsmiljarderna som riksdagspartierna förhandlar om i vårändringsbudgeten. Så här vill partierna i Sollentuna fördela miljonerna.

  • Publicerad 16:57, 23 jan 2020

I veckan kom beskedet att Sveriges kommuner väntas få ett tillskott till välfärden, med fem miljarder. Sollentuna kan få 25 miljoner, enligt regeringens pressmeddelande. Ännu är slutsumman oklar – eftersom ändringsbudgeten inte är klubbad i riksdagen.

Inget besked från majoriteten – C, L, M och KD

Kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna, Henrik Thunes (M), meddelar att den politiska majoriteten väntar med besked om det nya tillskottet:

– Vi vill inte ge något besked eftersom vi inte har diskuterat frågan inom alliansen. Det är samtidigt inte klart vilket beslut riksdagen kommer att fatta, först efter det kan vi återkomma.

Kommunalråd Joakim Jonsson (S) vill se att pengarna går till vård, skola och omsorg i en tilläggsbudget vid nästa kommunfullmäktige.

– Om man inte tar det beslutet kommer pengarna gå till överskott. Istället för att stärka välfärden kommer alliansens besparingar inom äldreomsorgen och skola fortsätta.

Sänkta skolavgifter och stöd för unga

Peter Godlund, gruppledare för Miljöpartiet vill med tillskottet se fler satsningar för att höja tryggheten i kommunen – och ett tillskott till vård- och omsorgen. Vänsterpartiets gruppledare, Hannes Waldetoft, är inne på samma linje, och vill se mindre skolklasser:

– En del av pengarna skulle kunna gå till att sänka avgifterna inom kulturskolan, säger Waldetoft.

Sollentunapartiets gruppledare, Anki Elken, vill satsa på unga i kommunen:

– Insatser som stärker barn och ungas psykiska hälsa, säger hon och tillägger:

– Vi vill också säkerställa att Möjligheternas plats kan utöka sin verksamhet och stärka fler ungdomar att bli inkluderade på arbetsmarknaden.

Sverigedemokraterna vill se var pengarna gör mest nytta innan de delas ut.

– Vår uppfattning är att det inte ska sprättas ut av oss politiker direkt, utan att först fråga förvaltningarna var de gör mest nytta och sedan värdera deras svar i berörda nämnder, säger Bo Ehlin, gruppledare för SD.

Riksdagens ändringsbudget klbubas i juni.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50

Så påverkas lokala näringslivet av coronakrisen

Nyheter Många vill stötta verksamheter i sina kvarter Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. För många uteblir intäkterna helt, andra lyckas på olika sätt ställa om för att möta nya behov. Samtidigt vill många lokalbor...fredag 3/4 13:32
Stockholm Direkt