Minderåriga säljer droger helt öppet i Vårberg centrum. Det har fått pågå i flera år. Varför kan inte myndigheter bara ta barnen därifrån, bort från skiten? Men socialtjänst och polis kommer inte åt problemet på egen hand. Foto: Karin Röse/Magnus Fröderberg/Sara Ringström.

Så vill politiker stoppa barn från att langa

Idag är det svårt för både polisen och socialtjänsten att stoppa barn och unga från att dras in i den öppna narkotikahandeln i förortscentrum. Politiker är överens: nu krävs lagändringar för att komma åt problemet. Oppositionen vill också anställa ordningsvakter för att störa langarna.

  • Publicerad 12:11, 13 nov 2017

Det är de här barnen som riskerar att skjutas ihjäl. Det är på riktigt och utvecklingen går åt helt fel håll.

"Vad kan vi göra för lillkillen i centrum?" frågade Vårbergsbon Rouzbeh Djalaie i en uppmärksammad krönika i SkärholmenDirekt förra veckan.

Hans möte med en ung kille som sålde hasch i Vårberg centrum har berört många. Även politikerna i stadshuset.

– Det är förfärligt, man blir alldeles tårögd, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Hur räddar vi pojken som säljer hasch i centrum?

Idag är det svårt för både polisen och socialtjänsten att komma åt problemet med unga som hamnar i narkotikahandeln. Både Lotta Edholm och socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) är överens om att lagar måste ändras.

Hårdare straff

Lotta Edholm vill se hårdare straff för vapeninnehav och att straffrabatten för unga ska tas bort efter första domen, för att hindra att de utnyttjas av äldre. Hon vill också se förändringar i sociallagen.

– Idag är socialtjänsten antingen 100 procent frivillig, eller så har vi en extremt radikal tvångsåtgärd i form av LVU. Däremellan finns i stort sett ingenting. Vi har inget mellantvång där socialtjänsten kan beordra barn och föräldrar att komma till dem, och det är ett jättestort problem. Om föräldrarna inte kan eller vill finns det väldigt lite för socialtjänsten att göra, säger Lotta Edholm.

Åsa Lindhagen vill å sin sida att lagstiftningen riktas mot äldre kriminella.

– Vi måste hitta sätt att döma hårdare straff åt de som drar in unga i kriminalitet. Du ska veta att det kostar att utnyttja en ung människa på det här sättet, säger hon.

Båda vill också ha fler poliser.

Men vad kan kommunen göra? Båda är överens om att förebyggande arbete i förskola och skola, och att samverkan mellan myndigheter är viktigt. Men sen skiljer sig svaren. 

Här säljer barn knark i centrum

200 ordningsvakter

I sin skuggbudget föreslår Liberalerna att 100 miljoner kronor används för att staden ska anställa 200 trygghetsvakter. Fanns det fler vakter och poliser på plats skulle kanske fler våga nattvandra, menar Lotta Edholm.

– Om fullt normala människor hela tider stör de kriminellas verksamhet, blir det mycket svårare för dem att rekrytera de yngre. Visst kan brottsligheten flytta på sig, men det blir också en blåslampa på dem. Det blir jobbigare att vara skurk, säger hon.

Även den styrande majoriteten lägger 100 miljoner kronor på trygghetssatsningar. Men då handlar det om satsningar på stadsmiljön, som stadsdelarna får ansöka om.

– Det kan handla om att bygga bort otrygga och döda ytor och påverka möjligheten att begå brott. Men det kan också handla om kameror, om polisen bedömer att det skulle ha effekt, säger Åsa Lindhagen.

Hon lyfter också satsningar på Framtid Stockholm, som ger öppen vård åt barn, unga och familjer med drogproblem och de sociala insatsgrupperna, som får mer resurser för att hjälpa unga ur kriminalitet.

Pappa i Skärholmen: ”Min son är på väg att bli kriminell. Och socialen bara pratar"

Vill satsa på socialtjänsten

Men viktigast är satsningar på socialtjänsten, menar Åsa Lindhagen.

– Det är polisens ansvar att hantera brott och stadens att förebygga att de sker. Men då behöver vi en socialtjänst som kan göra sitt jobb och har tid att skapa det förtroende som behövs. Jag är inte imponerad av hur det sköttes under den tidigare majoriteten, när socialtjänsten var underfinansierad samtidigt som antalet utredningar om barn som for illa fördubblades. Min främsta prioritering är att vända den utvecklingen, men det tar tid.

Även Lotta Edholm vill satsa mer på socialtjänsten, bland annat genom att mer erfarna socialsekreterare anställs för att jobba med barn och unga.

– Det är de här barnen som riskerar att skjutas ihjäl. Det är på riktigt och utvecklingen går åt helt fel håll.

Det här är något som pågått länge i ytterstadsområdena. Har ni politiker varit sena på att uppmärksamma utvecklingen?

– Du har en poäng, hade skjutningarna skett runt Odenplan eller Medborgarplatsen hade vi politiker kanske reagerat tidigare. Gängkriminalitet som får till följd att unga mördas, den har vi underskattat.

Polisen: Unga dödar varandra för småsaker

Läs mer...

Knarket i centrum – Vem sätter stopp?

Kom och diskutera med ansvariga politiker, tjänstemän, poliser med flera på SkärholmenDirekts tidningskafé på Le Croissant i Skärholmen centrum den 22/11 kl 17.00.

Tips! Det här ska du göra

1. Ser du någon som langar? Tveka inte. Ring 112 vid pågående brott. Övriga tider 114 14.

2. Vet du vem en ung person som är inblandad i droghandeln? Gör en orosanmälan till socialtjänsten. Du kan kontakta dem på 08-508 24 444 och mejladress mottagningsgruppen.skarholmen@stockholm.se. Vid akuta situationer kan du ringa 08-508 40 000 dygnet runt.

3. Skärholmens fältassistenter är en del av socialtjänsten och har telefonnummer 08- 508 24 020 och kan även nås på Facebook: Fältarna Skärholmen. Dit kan du vända dig om du är orolig för en tonåring.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.