Helhetsintrycket av vårdcentralerna i Söderort skiljer sig mycket. Nu vill Anna Starbrink (L) och Dag Larsson (S) göra vården mer jämlik. Foto: Anna Molander

Så vill politikerna göra vården mer jämlik

Hur nöjda patienterna i Söderort är med sin vårdcentral skiljer sig mycket. Det visar en enkätundersökning från SKL. Så här vill politikerna göra vården mer jämlik.

  • Publicerad 06:30, 22 feb 2018

Helhetsintrycket av vårdcentralerna i Söderort skiljer sig mycket. Det visar en enkätundersökning från 2016 som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort. I topp kan man hitta Hökarängens vårdcentral där 93 procent av patienterna är nöjda och i botten hamnar Rågsved där siffran hamnar på låga 50 procent.

Flera av de vårdcentraler som hamnar i botten ligger i utsatta områden vilket oppositionsborgarråd Dag Larsson (S) förklarar så här.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag tror att vårdcentraler i utsatta områden har för lite resurser idag. En sämre hälsa, tyngre patienter blir en ond cirkel, säger han och understryker att Socialdemokraterna vill satsa 400 miljoner kronor mer på primärvården.

Det löftet ger inte Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, mycket för.

– Det är lätt för S att säga. Vi måste kunna finansiera vården också. Vi har förändrat mycket och blivit bättre på att fördela resurserna till de vårdcentraler som har sämre patienter och jag tror att vi kommer att se resultatet av det i nästa undersökning, säger hon.

Samtidigt håller Anna Starbrink med om att något måste göras.

– Generella bilden är att Stockholm ligger bra till, men vi tappar i nöjdhet och det måste vi så klart jobba med. De vårdcentraler som har fått dåliga siffror måste skärpa sig, säger hon.

Rågsved vårdcentral som styrs av Capio är allra längst ner på listan i Söderort. Där har endast 50 procent av patienterna uppgett att de är nöjda men vårdcentralen. Enligt Dag Larsson (S) måste fler vårdcentraler öppna för att på så vis öka konkurrensen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi har länge krävt att landstinget ska starta fler vårdcentraler i egen regi. Rågsvedborna borde få fler valmöjligheter.

Något som Anna Starbrink inte håller med om.

– Det är inte så att det är brist på just vårdcentraler. Jag tror vi istället måste titta på bristen på husläkare på de respektive vårdcentralerna, det viktiga är att patienterna ska känna kontinuitet, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sköndalsbor: Vi vill inte ha någon t-bana

Nyheter Lugnet i den lilla söderorten hyllades när vi mötte läsarna En högstadieskola och ett staket så att folk inte stupar utför trappan i centrum. Det var några av önskemålen som dök upp när vi mötte läsarna i Sköndal. T-bana då? Nej, det riskerar bara att...måndag 18/6 16:20