"Jag vet att otryggheten gör att folk slutar handla här i centrum. Men det finns ingen gång det är viktigare att ta tillbaka centrum och handla som nu", säger Anna Jonazon (S). t h: Sus Anderson (MP) och t v: Rashid Mohammed (V) Foto: Mikael Andersson

Så vill politikerna öka tryggheten i Spånga

Fler medborgarvärdar, bättre belysning och tätare samarbete med polisen. Det är tre konkreta saker de styrande politikerna i Spånga gör för att stärka tryggheten i Spånga. Men frågan om kameraövervakningen delar fortfarande partierna.

  • Publicerad 12:15, 29 nov 2017

Otryggheten gör att folk slutar handla här i centrum. Men det finns ingen gång det är viktigare att ta tillbaka centrum och handla som nu.

Efter flera grova bilrån på parkeringen mitt i Spånga centrum har känslan av otrygghet ökat bland Spångaborna. Många kräver kameraövervakning, grannar vill hyra privata väktare och i lokala Facebookgrupper uttrycks obehag inför att ens gå och handla i centrum. Flera har också undrat vad de styrande politikerna i stadsdelen faktiskt gör åt det.

När vi träffar Sus Andersson (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, Anna Jonazon, gruppledare för Socialdemokraterna och Rashid Mohammed gruppledare för Vänsterpartiet i stadsdelen ser med oro på den ökande otryggheten i stadsdelen.

– Det är väl inte konstigt att folk är oroliga med tanke på de läskiga saker som händer. Även om en del brottslighet minskar ökar ju oron när det blir en upptrappning av det grövsta våldet, säger Sus Andersson.

Läs mer: Polisen om oron efter alla bilrån i Spånga

Fler medborgarvärdar, bättre belysning och tätare samarbete med polisen. Det är tre konkreta saker de styrande politikerna i Spånga gör för att stärka tryggheten i Spånga. Fr v: Sus Andersson (MP), Rashid Mohammed (V) och Anna Jonazon (S) Foto: Mikael Andersson

Kamerafrågan splittrar

Partierna är överens om att satsa på trygghetsfrågan. Men de är fortfarande splittrade i frågan om kameror.

– Socialdemokraterna vill ha upp kameraövervakning. Du kan inte förhindra första brottet, men en återförbrytare kan du hindra, säger Anna Jonazon och tillägger att man även vill ha ljuddetektorer som aktiveras vid vissa ljud och kan höra skillnad på till exempel ett pistolskott och ett fyrverkeri.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har fortfarande en mer avvaktande hållning till kamerorna.

– Det finns ingen forskning som säger att kameraövervakning löser brott. Men som Anna säger, det kanske hjälper till att fånga en och annan. Men vi måste skydda individens integritet, säger Rashid Mohammed.

V och MP säger alltså inte blankt nej, men vill att man ska vara restriktiv och testa alla andra möjliga lösningar först.

"En stor pott pengar"

– Vi fortsätter utöka trygghetsarbetet. Och i våra ansvarsområden ligger mycket i det förebyggande arbetet. Där gör vi stora satsningar under 2018, säger Sus Andersson.

Att få fler personer i rörelse i centrum är en åtgärd. Fler fältassistenter och medborgarvärdar som rör sig ute på stan är därför något som Spångaborna kommer kunna se nästa år. En satsning på trygghetsvandringar där boende kan peka ut platser de vill ha åtgärdade, som bättre belysning, är en annan.

– Staden har en stor pott pengar för att göra ändringar i den fysiska miljön. Så nu gäller det att spåra upp de områden där förändringarna behövs, säger Sus Andersson.

Samtidigt stärks även samarbetet med polisen.

– Vi har ett ganska nytt avtal med polisen som innebär att samarbetet utökas och förbättras, säger Sus Andersson. 

Anna Jonazon (S) fyller i:

– Jag vet att otryggheten gör att folk slutar handla här i centrum. Men det finns ingen gång det är viktigare att ta tillbaka centrum och handla som nu. ”

Satsningarna

Fler fältassistenter och medborgarvärdar som rör sig ute i Spånga.

Utökade trygghetsvandringar där boende och tillsammans med till exempel representanter från staden, stadsdelen och polis tillsammans ser ut platser i området som kan förbättras för att öka tryggheten.

Ett mer långsiktigt samarbete med Grannstöd Spånga-Tensta, den grupp med ideella krafter som varje vardag åker runt i stadsdelen för att verka brottsförebyggande.

"Vi tycker att det här är en viktig verksamhet som ska finnas stabilt och stadigt i stadsdelen", säger Sus Andersson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43