18 socialdemokrater, inklusive partiets alla kommunalråd, gör en kvällsdrive på Odlingsvägen i Storvreten. Foto: Claudio Britos

Så vill S vinna kriget mot SD

Socialdemokraterna i Botkyrka knackar nu dörr intensivt för att vända stämningen bland de väljare som man riskerar att tappa till SD. – Folk tror att SD vill förbättra för pensionärerna och ge mer resurser till skolan. De blir förvånade, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande.

  • Publicerad 17:00, 11 jun 2018

Storvreten, måndag kl 18.00. Arton socialdemokrater i vita kampanjjackor har samlats utanför Hemköp för kvällens dörrknackning. "Stoppa vinstjakten" står det på flygbladen.

Under en dryg timme ska man försöka ringa på så många dörrar som möjligt för att prata välfärdsfrågor, lyssna in stämningarna och marknadsföra S-politiken.

– Den senaste månaden har vi haft en superknack i veckan med 18-36 personer, berättar Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande, medan hon stegar iväg längs Odlingsvägen iklädd gymnastikskor och blommig blus.

Partiet är hårt pressat i opinionsmätningarna, samtidigt som SD vinner mark bland de traditionella S-väljarna.

"Folk har ledsnat. Det blir ett jordskred i valet"

Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande, får nöja sig med att lämna över ett flygblad. Det är inte alla som har lust att prata politik kl 18.30 en måndagskväll. Foto: Claudio Britos

Upp i hissen i ett av punkthusen, nerför trapporna. Hon får plinga på ganska många dörrar innan hon får napp.

"Hej, jag heter Ebba, jag är socialdemokrat. Jag vill höra vad du tycker om välfärden..."

Några har ingen lust att prata: "Inte intresserad av politik". Eller så blir det bara kort: "Jodå, jag röstar redan på er". En kvinna med småbarn blir glad över besöket, men hinner inte just nu. Hon får nöja sig med ett flygblad.

"Vad tycker du om välfärden?" Partikollegan Sara Sylvan har lite bättre flyt, men de röster hon fångar upp är mestadels besvikna och kritiska.

"I dagens Sverige suger väl det mesta", säger en trött röst innan dörrspringan stängs igen.

Fredric Maindo bor i Storvreten och får en pratstund med vård- och omsorgsnämndens ordförande Tuva Lund (S). "Jag praktiserade på ett äldreboende i Botkyrka och såg att det fanns stora problem med brist på personal. Jag vill veta vad de olika partierna vill göra åt det", säger han. Foto: Claudio Britos

"Våra barn får inte hjälp"

"Man hjälper för många andra, alla invandrarna som flyttar hit, medan våra egna barn inte får hjälp. Jag tycker man borde börja med dem som redan bor här", säger en mamma.

Sara vill gärna diskutera, invänder att det finns mycket bra som görs för barn i Botkyrka. Men mamman blir avbruten av sin mobil, ursäktar sig och stänger dörren.

I valkretsen Östra Storvreten fick SD över 16 procent förra valet.

Ebba Östlin kommenterar efteråt:

– Det här är ganska signifikativt för Storvreten. Folk är lite besvikna och har den här känslan. Det är därför vi knackar dörr här. Vårt uppdrag är att visa att SD är ett borgerligt parti som inte kommer att göra välfärden bättre.

S-löfte: Flytta-hemifrån-garanti för unga i Botkyrka

Foto: Claudio Britos

Fungerar det?

– Det är ganska lätt att visa svart på vitt hur SD har röstat i riksdagen. Vi hade många sådana diskussioner när vi knackade i Bremora förra veckan. Folk tror att SD vill förbättra för pensionärerna och ge mer resurser till skolan. De blir förvånade när de ser vilka förslag de stödjer.

Men om folk tycker att ni redan har fått chansen?

– Jag förstår att folk undrar: Vart är samhället på väg? Kommer välfärden att räcka till mig och mina barn? Men jag ser ingen uppgift som vi inte kan lösa tillsammans, om vi bara samarbetar, säger Ebba Östlin.

Ni ligger rekordlågt i mätningarna. Är du inte orolig?

– Inte i Botkyrka. Här är jag inte orolig, säger den lokala S-ledaren.

S: Hemtjänsten måste kunna förstå svenska

Så röstade Botkyrka 2014

I förra riksdagsvalet fick SD 10,3 procent av rösterna i Botkyrka. Socialdemokraterna fick 36,2 procent.

I flera av de lite äldre hyreshusområdena i södra Botkyrka, som Bremora (Vårsta) och Segersjö (Tumba) fick SD mellan 17 och 20 procent.Sedan dess har SD:s stöd generellt ökat kraftigt i Sverige.

En värderingsanalys gjord av tankesmedjan Katalys visar att väljargruppen "lågutbildade arbetare" å ena sidan vill ha ekonomisk omfördelning mellan rika och fattiga, alltså klassisk vänsterpolitik, å andra sidan vill de ha minskad invandring och hårdare tag mot brottslighet.

Den här väljargruppen står idag utan politisk representation, är rapportens slutsats. (Källa Katalys rapport no. 50 ”I väntan på klasspolitik”)

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.