Flera förändringar föreslås för busstrafiken i Spånga-Tensta. Foto: Mikael Andersson

Så vill SL ändra busstrafiken i Spånga-Tensta

Flera förändringar föreslås för busstrafiken i Spånga-Tensta inför nästa år. Bland annat vill SL förlänga 540, vilket kan innebära fler efterlängtade turer för boende i Spånga kyrka.

  • Publicerad 11:43, 4 apr 2019

Trafikförvaltningen i landstinget gör varje år en översyn av kollektivtrafiken. Nu är ett förslag på förändringar, som är tänkta att börja gälla från och med december 2019, ute på remiss.

För boende i Spånga-Tensta innebär det flera förändringar.

Linje 540, som idag går mellan Universitetet och Tensta centrum, föreslås förlängas till Spånga station. Det skulle kunna innebär en glad nyhet för boende vid Spånga kyrka, som länge efterfrågat mer kollektivtrafik.

Hit går bussen två gånger om dagen – bara på helger

Åtminstone antyder en skiss i förslaget att 540 då skulle passera radhusområdet där. Men det är inte säkert.

– Det stämmer att sträckningen i skissen går via Spånga kyrkväg, men vilka hållplatser den skulle stanna vid om den förlängdes till Spånga kan vi inte svara på i nuläget, skriver Elin Lindström, presstalesperson på SL i ett mail till StockholmDirekt.

Linje 514 utgår och ersätts med 522, som får lite annorlunda sträckning (se faktaruta).

Direktbuss till Barkarby utgår

Dessutom försvinner 546:an. Den trafikerar idag Jakobsberg - Viksjö - Tensta. Linjen tas bort som en del i ett paket med bland annat en ny BRT-linje, alltså en snabb-linje, mellan Barkarbystaden och Akalla.

546:an är idag en direktbuss för boende i Tensta och Hjulsta till Barkarby handelsplats. Om förslaget går igenom blir det alltså krångligare att åka därifrån till handelsplatsen.

– Busslinje 546 har i dag ett lågt resande och vi ser att majoriteten av resorna på linjen görs inom Viksjö. Det kan innebära att resenärer från Tensta inte längre skulle ha kvar delar av förbindelsen på linje 546 utan kan komma att behöva göra ett byte på vägen, skriver Elin Lindström, presstalesperson på SL.

Detta kritiserar Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning i sitt remissvar, som ska upp i stadsdelsnämnden nästa vecka.

"Det är av vikt att busstrafiken blir kvar mellan stadsdelarna och Barkarby handelsplats. Förvaltningen anser att det bör studeras om linjen istället kan få en ny genare dragning mellan Tensta och Hjulsta och Barkarbystaden", står det bland annat i remissvaret.

Innan beslut fattas om förändringar i trafiken ska förslagen utredas ytterligare och remissvar från flera instanser, bland annat kommuner och stadsdelar, ska vägas in.

Så kan trafiken förändras, enligt förslaget

514 Häggviks handelsplats - Spånga station
Linjen utgår och ersätts med linje 522. Skillnaden blir att kravet på pendelpassning i Spånga försvinner och att samtliga turer trafikerar Kista gård, som idag bara trafikeras dagtid vardagar.

540 förlängs till Spånga
Idag kör 540 mellan Universitetet och Tensta centrum. Förslaget är att förlänga linjen till Spånga station för att avlasta 179:an. Dessutom kan det innebära att Spånga kyrka trafikeras mer, det är ännu inte klart vilka hållplatser som kan bli aktuella (se artikel ovan).

546 försvinner
Linjen trafikerar idag sträckan Jakobsberg - Viksjö - Tensta. Förslaget är att ta bort den helt då en ny BRT – bus rapid transit – linje mellan Barkarbystaden och Akalla föreslås, som innebär kortad redtid från 12 till 6 minuter. Trafikanter som brukat ta 546:an bland annat till Lunda industriområde och Lunda norra hänvisas till alternativa resvägar med 518 och 541.

512 Solna centrum - Spånga station
Förslaget är att snabba upp linjen genom att skippa fem hållplatser vid Lilla Alby och Solna strand. I stället kommer bussen att passera Sundbybergs centrum där byten till pendel pch tvärbana kan göras.

Pendelpaus
I förslaget aviseras också nästa års avstängningar av pendeltågstrafiken förbi Spånga station, på grund av utbyggnaden av Mälarbanan.

De preliminära tiderna för 2020 är:
Kristihimmelfärdshelgen: Ingen trafik Stockholm city-Jakobsberg
4-27 juli 2020: Ingen trafik Sundbyberg-Spånga
Allhelgonahelgen: Ingen trafik Sundbyberg-Jakobsberg.

Förslaget: Bygg en bastu i Hässelby strand

Nyheter Läs vad dina politiker diskuterade i veckan Vedeldad bastu, vigslar på Tempeludden och ett litet steg mot ett kraftvärmeverk i Lövsta. Det var några av sakerna som togs upp på Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämndmöte igår.fredag 14/6 16:47

Här ska Brommaborna söka skydd - om krisen kommer

Nyheter Häng med ner i underjordiska skyddsrummet Runt hörnet vid Brommaplans tunnelbanestation finns ett av Sveriges 65 000 skyddsrum. Om det blir krig, är det hit 180 personer kan fly. Vi följde med ner under marken för att ta en titt.fredag 14/6 16:23